RAPORT. PLDM și-a bătut joc de banii europeni timp de cinci ani consecutiv

PLDM a gestionat incorect finanțările venite de la Uniunea Europeană și i-a cheltuit pe acțiuni și proiecte care nu au dus la rezultate și reforme eficiente, se arată într-un raport despre modul cum la Chișinău au fost gestionați banii europeni oferiți în perioada 2007-2014.

PLDM

Foto: tribuna.md

Raportul a fost publicat de Curtea Europeană de Conturi.

Cinci din cei șapte ani, granturile europene au fost gestionate la Chișinău de PLDM, prin Cancelaria de Stat, care i-a revenit acestei formațiuni în procesul de partajare a portofoliilor la formarea alianțelor de guvernare proeuropene, menționează Politics of Moldova. În această perioadă, Cancelaria de Stat a fost condusă, pe rând, de către Victor Bodiu și Sergiu Palihovici. Aceștia au avut în subordine și alți membri ai PLDM, care erau responsabili de gestionarea fondurilor externe, printre care Vadim Pistrinciuc – consilierul prim-ministrului pe reforma Administrației Publice Centrale, dar și Dumitru Alaiba – șef al Direcției Asistență Externă. De menționat că nu o dată PLDM, care cinci ani a fost principalul partid la guvernare, a fost implicat în scandaluri de proporții, fiind învinuit că alocă banii din granturi unor persoane și companii din cercurile conducerii partidului, inclusiv companiei Caravita, condusă de nepotul fostului lider al PLDM, Vlad Filat.

„În raport se menţionează că programele nu au fost suficient de bine aliniate la strategiile Republicii Moldova, iar beneficiile potenţiale ale programelor au fost reduse deoarece Comisia Europeană nu a făcut uz pe deplin de posibilitatea pe care o avea de a stabili condiţii prealabile pentru plata ajutorului. Unele dintre condiţiile specifice au fost îndeplinite între faza de negociere a programului şi începerea acordării sprijinului bugetar sectorial sau nu erau direct măsurabile. Potrivit Curţii Europene de Conturi, Comisia Europeană ar fi putut da dovadă de mai multă stricteţe atunci când a evaluat respectarea condiţiilor pentru efectuarea plăţii tranşelor”, potrivit IPN.

De asemenea, în ceea ce priveşte procedura întocmirii bugetelor, Curtea a remarcat că bugetul planificat a variat în faza de pregătire, fără nicio justificare clară. În cazul sprijinului bugetar sectorial consacrat justiţiei, care dispunea de un buget de 58,2 milioane de euro, o evaluare externă efectuată înainte de elaborarea programului estimase un buget de 40 de milioane de euro. În cazul sprijinului bugetar sectorial în domeniul apei, a fost acordată o majorare ad-hoc de 5 milioane de euro în cursul implementării programului, pe baza unor considerente politice, mai notează aceeași sursă.

Orientările privind sprijinul bugetar publicate de Comisie recomandă ca tranşele să fie plătite doar în cazul în care au fost îndeplinite condiţiile specifice relevante şi au fost respectaţi indicatorii de performanţă.

„Curtea a remarcat exemple de utilizare inconsecventă a condiţionalităţii în cazul a trei dintre cele patru programe audiate. Astfel, în cazul sprijinului bugetar sectorial acordat în domeniul sănătăţii, fondurile au fost plătite chiar şi atunci când condiţiile nu fuseseră respectate. În plus, în cazul celor trei programe de sprijin bugetar sectorial din domeniile apei, sănătăţii şi justiţiei, evaluarea îndeplinirii condiţiilor ar fi putut fi mai strictă pentru unele dintre acestea”, mai precizează sursa citată.

Experții europeni au analizat în raport modul cu au fost cheltuiți la Chișinău cei 782 milioane de euro acordați în perioada 2007-2014, perioadă în care comuniștii au fost la guvernare doi ani. Este cea mai mare sumă de bani acordată de UE unei țări care nu este membră a Uniunii Europene.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. UE este dispusă să susțină financiar Chișinăul, însă politicienii să nu-și mai bată joc de banii europeni, cum s-a întâmplat în cazul PLDM – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.