Ministerul care a revoluționat R. Moldova. Alte planuri până în 2020

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a propus ca R. Moldova să se regăsească printre primele 50 de ţări care sunt importante din punct de vedere al domeniului IT şi comunicaţii la nivel global. Despre acest obiectiv a fost enunțat de către ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, într-un interviu acordat IPN.

Vasile Botnari

Vasile Botnari. Foto: media-azi.md

„Ramura IT şi a comunicaţiilor este una relativ tânără, principalele schimbări producându-se începând cu anii 2000. Totuşi, datorită eforturilor pe multiple planuri şi a deschiderii societăţii spre tot ce este nou, sectorul IT şi al comunicaţiilor a cunoscut o evoluţie pe alocuri spectaculoasă, iar astăzi a ajuns printre cele mai dezvoltate şi dinamice din ţară. Cota domeniului TIC în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării constituie circa 8%, cu o valoare de piaţă de peste 8,6 miliarde lei”, a comunicat ministrul Vasile Botari.

Oficialul a menționat că, în ultimii ani, au fost efectuate investiţii importante în serviciile şi reţelele de comunicaţii mobile, iar în prezent este deja asigurată acoperirea a peste 35% din teritoriul ţării şi 65% din populaţie cu reţelele şi servicii de generaţie nouă 4G. „Aceasta înseamnă viteză de acces şi transfer de date la viteză înaltă care, în funcţie de regiune, poate ajunge până la 300 Mbps. Pentru comparaţie, vă pot spune că, la nivel mondial, în foarte multe state viteza internetului de mare viteză constituie doar 2 Mbps”, a precizat ministrul, informând totodată că, actualmente, extinderea reţelelor de fibră optică pe întreg teritoriul ţării este în plin proces, iar până în 2020 cel puţin 60% din gospodării urmează să aibă acces la internet rapid cu o conexiune de minim 30 Mbps.

Ministrul spune că adoptarea de către Parlament a Legii privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice va veni să asigure accesul partajat la infrastructura de comunicaţii existentă pentru toţi operatorii de telecomunicaţii, la tarife rezonabile, garantate de lege.

Impactul estimat de la asigurarea competiţiei în teritoriu este similar celui realizat acum 5-6 ani, când a fost realizată liberalizarea pieţei de comunicaţii electronice la nivel naţional. În urma acestor măsuri, saltul tehnologic în dezvoltarea accesului la internet a plasat R. Moldova printre liderii mondiali la viteza medie de acces.

Cât despre start-up-urile în sfera IT, ministrul vasile Botnari a spus că autoritățile sunt puternic motivate să contribuie şi la înlăture barierelor administrative care stau în calea antreprenoriatului din domeniul IT, să asigure un mediu competitiv de dezvoltare.

„Elementul central cu care vrem să stimulăm în primă instanţă acest domeniu este crearea parcurilor IT, dar şi dezvoltarea start-up-urilor. În acest sens, ne-am ocupat de crearea cadrului legislativ şi a condiţiilor care să stimuleze aceste iniţiative”, a declarat Vasile Botnari.

În interviul acordat IPN, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, a mai declarat că transferul tehnologic şi de know-how, crearea mediului favorabil dezvoltării start-up-urilor, susţinerea inovaţiilor, creativităţii şi co-creativităţii, dezvoltarea de produse şi servicii proprii, conectarea la tehnologii ultramoderne ce abia se prefigurează la orizont „trebuie să fie principalele noastre obiective asumate pentru următorii ani”.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.