Suport financiar de la Guvern pentru agricultorii care au înregistrat pierderi în urma înghețurilor de primăvară

Guvernul va oferi suport financiar agenților economici care au înregistrat prejudicii în urma înghețurilor târzii de primăvară.

Eduard Grama

Foto: maia.gov.md

Despre aceasta a anunţat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, în cadrul unei ședințe la care a participat conducerea asociațiilor de profil: „UniAgroProtect”, „AGROinform”, „Moldova Fruct”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAIA, citat de Infotag, ministrul Eduard Grama a spus că mijloacele financiare vor fi alocate din Fondul de rezervă al Guvernului, şi nu din Fondul de Subvenționare, fapt pe care agricultorii l-au apreciat.

„Suportul va fi alocat pentru acoperirea cheltuielilor la măsurile de protecție fitosanitară a plantațiilor pomicole pe suprafața de circa 10 mii de hectare afectate, dintre care, 6,5 mii ha în urma înghețurilor și alte circa 3,5 mii ha de livezi și viță-de-vie afectate de grindină mare și ploi torențiale. Mijloacele financiare vor fi alocate în baza unui regulament care urmează a fi elaborat în timpul apropiat de către specialiștii din cadrul ministerului și care va fi consultat cu asociațiile de profil”, a specificat ministrul, menționând că de bani vor beneficia nemijlocit agenții economici afectați de calamitățile naturale înregistrate în acest an.

Astfel, vor fi acoperite costurile tratamentelor fitosanitare pentru protecția plantelor pentru anul curent, care constituie circa 5 mii lei/ha pentru plantațiile de măr și 3,5 mii lei/ha pentru sâmburoase.

În scopul evaluării prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale, prin ordinul ministrului au fost create Comisii de documentare a mărimii pagubelor rezultate de la înghețuri. În componența Comisiilor au fost incluși specialiștii ministerului, responsabili pe raioane, savanți de la Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Industria Alimentară, cadre didactice de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Precizăm că, pentru anul 2016, Fondul de Subvenționare a agricultorilor constituie 900 milioane de lei. Însă 43 de milioane de lei din fond au fost deja cheltuite pentru achitarea compensaţiilor unui şir de fermieri pentru pierderile suferite în urma embargoului impus de Rusia în 2014 la produsele legumicole din R. Moldova.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.