A fost stabilită ziua alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) vor avea loc pe 20 noiembrie. Hotărârea a fost luată luni, cu majoritatea voturilor deputaţilor APG.

Comrat

Comrat. Foto: afp.com

Problema numirii datei alegerilor se discută de mult timp, având în vedere că expiră mandatul actualei componenţe a APG. Mai mulţi deputaţi au propus ca alegerile deputaţilor în APG să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile preşedintelui R. Moldova, pentru a economisi mijloacele financiare.

„Cu toată dorinţa, acest lucru este imposibil. Alegerile preşedintelui Moldovei se desfăşoară în conformitate cu Codul Electoral al Moldovei, iar alegerile în APG – conform codului electoral găgăuz. Cele două coduri conţin diferite prevederi despre formarea circumscripţiilor electorale şi a comisiilor electorale în teritoriu. O componenţă a comisiei nu poate desfăşura două tipuri diferite de alegeri. Eu sunt pentru a desfăşura alegerile cât mai curând. Dar eu aş propune ca primul tur să fie organizat pe 4 decembrie, iar al doilea – pe 18 decembrie”, a spus preşedintele comisiei juridice a APG, Ivan Burgudji, potrivit Infotag.

Şi alţi deputaţi s-au pronunţat împotriva comasării alegerilor, deoarece „acest lucru îi va deruta pe alegători, care nu vor şti pentru cine să voteze”.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a menționat că în societate au apărut insinuări „cu privire la tergiversarea alegerilor” în organul legislativ. Cu toate acestea, Constantinov a subliniat că Adunarea Populară respectă termenele prevăzute de legislație.

„Părerea mea este că alegerile trebuie să fie stabilite pentru data de 20 noiembrie. Este necesar ca noua componență a APG să intre în noul an cu bugetul adoptat. Până când va fi organizat al doilea tur, până când se vor desfășura ședințele de judecată, în decembrie, e necesar de a forma noua componență a APG”, a declarat Constantinov, potrivit sursei citate.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus că data de 20 noiembrie este oportună pentru desfăşurarea primului tur, pentru a avea timp pentru adoptarea bugetului Găgăuziei pentru anul viitor.

„Vă rog insistent să susţineţi această propunere, în noul an noi trebuie să intrăm cu o nouă componenţă şi cu un nou buget adoptat. Aceasta este rugămintea Comitetului Executiv”, a spus Vlah.

Cu majoritate de voturi, alegerile în APG de legislatura a șasea au fost stabilite pentru data de 20 noiembrie.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.