UE este dispusă să susțină financiar Chișinăul, însă politicienii să nu-și mai bată joc de banii europeni, cum s-a întâmplat în cazul PLDM

Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin financiar Chișinăului, însă aceasta va trebui să pună condiții foarte stricte, pentru a oferi politicienilor mai puțin spațiu de manevră și pentru a fi evitate situații din trecut, când banii puteau fi folosiți mai eficient.

Vlad Filat

Vlad Filat. Foto: bn24.ro

Declarația a fost făcută de către europarlamentarul Siegfried Mureșan, la doar o săptămână după ce Curtea Europeană de Conturi a publicat un raport potrivit căruia sprijinul financiar oferit de UE, care a fost gestionat anterior de PLDM prin Cancelaria de Stat, nu a adus rezultatele scontate, iar în unele cazuri sumele cerute erau mărite neargumentat.

„Acum Curtea de Conturi a Uniunii Europene a făcut un raport a cărui concluzie este că banii puteau fi mai bine folosiţi. Să ne uităm doar la cele trei sectoare prioritare pe care se concentrează sprijinul acordat de UE, şi anume: reforma administraţiei publice, agricultura şi reforma poliţiei şi a grănicerilor. În aceste domenii în care oamenii cer pe bună dreptate progres, atâta cât văd eu lucrurile, mi se pare că se putea face mai mult, că procesul de reformă, de modernizare putea fi mai ambiţios”, a declarat Siegfried Mureşan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit europarlamentarului, R. Moldova este țara din afara UE care primește cei mai mulți bani, pe cap de locuitor. Potrivit lui, beneficiile apropierii de UE sunt mari pentru oameni, sunt concrete, iar Acordul de Asociere cu UE dă posibilitatea de a acorda sprijin şi mai mare. Însă în acest proces politicienii trebuie să aibă o implicare cât mai mică, ca să asigure că banii sunt folosiți spre binele cetățenilor, nu ca până acum.

„Tocmai fiindcă sunt mulţi bani, trebuie să ne asigurăm că aceşti bani sunt bine folosiţi, că se implementează reformele pe care oamenii le aşteaptă şi că R. Moldova arată mai bine ca urmare a cheltuirii banilor europeni, şi nu la fel ca şi înainte”, a mai spus Siegfried Mureşan, subliniind că „banii trebuie să fie pentru oameni, nu pentru politicieni”.

Recent, Curtea Europeană de Conturi a publicat Raportul special „Asistenţa acordată de UE pentru consolidarea administraţiei publice în Republica Moldova”, potrivit căruia acordarea unor fonduri suplimentare ca stimulent nu a fost justificată pe deplin. Comisia Europeană ar trebui să îmbunătăţească modul în care utilizează condiţionalitatea, să stabilească condiţii clare şi indicatori de performanţă pentru a evalua mai bine rezultatele.


RAPORT. PLDM și-a bătut joc de banii europeni timp de cinci ani consecutiv


Menționăm că, în perioada vizată de raportul Curții Europene de Conturi, Cancelaria de Stat a fost condusă, pe rând, de către Victor Bodiu și Sergiu Palihovici. Aceștia au avut în subordine și alți membri ai PLDM, care erau responsabili de gestionarea fondurilor externe, printre care Vadim Pistrinciuc – consilierul prim-ministrului pe reforma Administrației Publice Centrale, dar și Dumitru Alaiba – șef al Direcției Asistență Externă. De menționat că nu o dată PLDM, care cinci ani a fost principalul partid la guvernare, a fost implicat în scandaluri de proporții, fiind învinuit că alocă banii din granturi unor persoane și companii din cercurile conducerii partidului, inclusiv companiei Caravita, condusă de nepotul fostului lider al PLDM, Vlad Filat.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

6 răspunsuri

 1. De ar fi numai de banii europeni care au fost in sume colosale dar asa ei si banii nostri ia furat de la noi, asa ca problema e mult mai mare.

  Apreciază

 2. Pai mie de atata si imi este ciuda de aceea ca Filat a fost pedepsit doar pentru ceea ca a furat 250 milioane de euro dar nu si pentru sutele de milioane furate din banii oferiti de europeni

  Apreciază

 3. Pai acum deja avem o alta conducere ….avem o condurece care are interesul ca sa faca societatii un viitor cit mai bun ….acum deja nu mai sunt coruptii la putere precum era pe timpurile lui FIlea .Putem observa aceasta chiar din toate reformele ce au fost facuta pin la momentul dat.

  Apreciază

 4. Vladut era preocupat cu furtul miliardelor, lui ii ardea a reforme si a progresul tarii, ii era intr-un cot… Acum actuala guvernare trebuie sa corecteze, ceea ce alte conduri a distrus! Pentru aceasta e nevoie de timp si de multa munca!

  Apreciază

 5. Bai slugile lui PLHA nu incercati sal puneti in umbra pe stapanul vostru toti sti deja ca HOTUL numarul unu in asa zisul statul fantoma R.Moldova este patronul vostruPLAHA.

  Apreciază

Trackback-uri

 1. Combaterea evaziunii fiscale și stimularea investițiilor, în vizorul miniștrilor de Finanțe din UE – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.