La Chișinău va avea loc Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”

Nume notorii ale artei lirice din zece ţări vor participa la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

doga-biesu

Foto: radiochisinau.md

Evenimentul, consacrat aniversării a 25-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova, se va desfăşura în perioada 9-18 septembrie la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Maria Bieşu”.

Chişinăul a devenit în premieră capitală a artei lirice internaţionale în septembrie 1990, atunci când  Maria Bieşu a iniţiat un festival al vedetelor de operă și balet.

„Pe lângă faptul că a fost o interpretă genială, Maria Bieşu a avut marele merit să iniţieze un eveniment ce durează de 24 de ani. Pentru ea, scena teatrului liric era un altar”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

La actuala ediţie vor evolua maeştri din Italia, România, Spania, Germania, Rusia, Slovacia, dar şi reprezentanţi din R. Moldova, care au făcut carieră peste hotare.

Astfel, trupa Teatrului de Balet Modern din Kiev va prezenta într-o viziune modernă baletul „Gizelle” în montarea marelui coregraf, Radu Poclitaru, originar din R. Moldova.

Cea de-a 24-a ediţie are în repertoriu şapte spectacole, printre care operele: „Bărbierul din Sevilla”, „Turandot”, „Traviata”, „Evghenii Oneghin”, spectacolele de balet „Spartacus”, „Lacul Lebedelor” şi „Gizelle”.

„Suntem gata. Trupa a ieşit din concediu cu o lună înainte pentru a se pregăti de festival. În curând Chişinăul va deveni un centru al operei lirice. Cu această ocazie, vă invităm cu drag la toate spectacolele”, a spus directorul TNOB „Maria Bieșu”, Ion Grosu.

„Visul meu este ca melomanii să stea în rând pentru a procura bilete. Pentru aceasta trebuie să fim în pas cu timpul, să avem spectacole extraordinare, echipament  modern, pentru că doar atunci şi tinerii noştri talentaţi vor rămâne să lucreze la teatru”, a declarat directorul artistic al TNOB „Maria Bieșu”, Vladimir Dragoș.

Festivalul Internaţional „Maria Bieşu” va culmina pe 18 septembrie cu un concert de gală la care vor răsuna creaţii ale marelui compozitor, Eugen Doga.

trm.mdCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.