Pușcăriașii Platon și Filat din 13, apărați de Amnesty International

Condițiile de detenție din Penitenciarul 13 din Chișinău încalcă drepturile fundamentale ale omului, fiind motivul sutelor de condamnări ale R. Moldova la CtEDO. La această concluzie au ajuns reprezentanții Amnesty International Moldova (AIM), după ce ieri au vizitat penitenciarul.

Vlad Filat_Veaceslav Platon

Vlad Filat și Veaceslav Platon. Foto: ziarelive.ro

Într-un comunicat difuzat presei, AIM își argumentează afirmațiile despre condițiile de detenție din Penitenciarul 13 făcând trimitere la anumite „calificări” ale experților naționali și internaționali și la spusele deținuților și avocaților acestora.

AIM susține că a solicitat Ministerului de Interne și Departamentului Instituțiilor Penitenciare să permită accesul în celulele unor deținuți, care, în ultimele luni, au emis alegații grave de tortură și rele tratamente în detenție, precum ar fi cea a lui Vladimir Filat sau Veaceslav Platon. Potrivit comunicatului citat, acest lucru însă nu le-a fost permis reprezentanților AIM, potrivit cărora Penitenciarul 13 este „o închisoare a contrastelor”.

În urma vizitei la Penitenciarul 13 din Chișinău, reprezentanții AIM susțin că la Penitenciarul 13 sunt celule supraaglomerate, grupuri sanitare murdare și aer impregnat cu miros de canalizare, sistem de aerisire nefuncțional. Pe de altă parte, se spune în comunicatul citat, în instituția penitenciară respectivă sunt și unele celule renovate din contul deținuților, dotate cu frigidere, televizoare, ferestre din termopan și cuptoare cu microunde.

Amnesty International este o organizație neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, mai ales cele menționate în Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Nu va fi posibil apararea acestor indivizi, atit timp cit a furat aceastsa tara… Sa raspunda pentru inegalitatile si escrocheriile care le-a efectuat pe parcursul a multor ani!

    Apreciază

  2. Sa inteleg ca acestia deam au si crișă…oricum ei vor plati pentru cele facute tarii, pentru spalarile de bani, pentru haosul ce a fost facut . Iar mai ales FIlat si pentru actiunile vindute,planul Tupolev.

    Apreciază

  3. Cuvant cheie „ONG”, astfel de organizatii nu au finantare proprie. Sunt angajate, acelasi lucru probabil ca s-a intamplat si cu ONG-ul dat, a fost angajat ca sa faca valuri in taz.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.