Chișinăul condamnă comportamentul „sfidător” al trupelor ruse în stânga Nistrului

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprimă nedumerirea în legătură cu comportamentul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi menţionează, pentru a câta oară, că acesta se află ilegal pe teritoriul R. Moldova.

Transnistria

Foto: ipn.md

Potrivit MAEIE, în pofida demersurilor insistente ale autorităţilor moldoveneşti, acesta continuă să desfăşoare diferite activităţi militare care generează noi tensiuni în relaţiile moldo-ruse.

Într-un comunicat al MAEIE, se spune că un atare comportament al trupelor ruse, dislocate pe teritoriul R. Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti, nu poate fi calificat altfel decât ca o sfidare la adresa unui stat suveran şi ca o încălcare grosolană a principiilor dreptului internaţional.

„După cum este evident, aceasta linie de conduită politico-militară subminează respectul faţă de Federaţia Rusă care pretinde că joacă un rol constructiv şi nepărtinitor în calitate de mediator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean. Or, este greu de imaginat că cineva crede în faptul că zângănitul de arme poate contribui la întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea negocierilor în formatul «5+2»”, susţine ministerul.

Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă speranţa că autorităţile de la Moscova vor reacţiona adecvat, în cele din urmă, la demersurile Chişinăului făcute în mod repetat în legătură cu intensificarea activităţilor militare ale GOTR-ului.

În aceste circumstanţe, se impune în mod imperios retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 şi demararea unor negocieri pertinente cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.