Diplomat american despre influența Moscovei în alegerile din R. Moldova prin Platon și Gofman, implicați în spălarea miliardelor rusești

Richard A. Grenell, fost purtător de cuvânt al patru ambasadori SUA la ONU, semnează un articol pentru portalul american Newsmax în care vorbește despre situația politică din R. Moldova, dar și despre semnele tot mai clare de implicare a Moscovei în acest proces.

Veaceslav Platon_Mihail Gofman.png

Potrivit lui Grenell, Moscova acționează prin intermediul a doi agenți: colegii de afaceri și complicii Mihail Gofman, fost angajat al Centrului Național Anticorupție, și Veaceslav Platon, afacerist controversat aflat în arest preventiv la Chișinău.

Grenell menționează că Gofman se eschivează să compară în fața organelor de drept din R. Moldova pentru a face depoziții pe subiectul furtului din sistemul bancar, deși a făcut mai multe declarații la acest subiect prin intermediul presei.

„Gofman a fugit sperând să ofere oamenilor legii din SUA informații despre furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar, despre care știe foarte multe, în schimbul azilului politic. Trebuie de menționat că Gofman a fost concediat din funcția de șef al departamentului anticorupție din Moldova. El știa că are probleme încă de la începutul acestui an, când noul Guvern orientat spre reforme a început să întreprindă acțiuni reale și măsurate împotriva corupției și să investigheze anumite tranzacții din trecut, de care era responsabil Gofman”, scrie Grenell, considerând că Gofman ar putea fi implicat în spălarea a 25 de miliarde de dolari SUA din Rusia prin bănci din R. Moldova.

Fostul diplomat americat scrie și despre campania mediatică declanșată de Mihail Gofman în SUA cu suportul Rusiei.

„Campania media a lui Gofman presupune că acesta caută jurnaliști vulnerabili din SUA care nu știu despre rolul său în jefuirea sistemului bancar sau despre importanța alegerilor naționale care vor avea loc în Moldova pe 30 octombrie. Reporterii care nu reușesc să lege motivele lui Gofman cu încercarea de a forța actuala guvernare din Moldova să demisioneze, sunt trași pe sfoară și cred că Gofman este un simplu informator”, afirmă Richard A. Grenell.

Autorul articolului mai scrie și despre legăturile dintre Gofman și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, numindu-i colegi de afaceri și complici:

„Colegul lui Gofman de afaceri și co-conspiratorul Veaceslav Platon, un moldovean care deține pașaport ucrainean, a fost arestat luna trecută la Kiev, la solicitarea autorităților moldovenești, și extrădat săptămâna trecută în Moldova pentru a compărea în fața justiției pentru învinuirile privind implicarea în furtul bancar. Oficialii moldovenii vor să-l întrebe pe Gofman despre rolul său în acest furt , precum și despre suma mare de bani primită drept asigurare imediat după ce și-a procurat poliță de la compania condusă de Platon”.

Richard A. Grenell mai scrie că, după ce R. Moldova a avut șase premieri în ultimele 11 luni, la Chișinău s-a instaurat un Guvern tehnocrat. „Pavel Filip și PDM din care face parte și-au preluat noile responsabilități prin aplicarea unor reforme serioase”, notează Grenell, menționând că atât Gofman, cât și conspiratorul acestuia Veaceslav Platon, reținut recent în Ucraina și extrădat în R. Moldova, știu că actuala guvernare este dispusă să stopeze lunga perioadă de influență și control din partea Rusiei.

„Actualul Guvern moldovenesc încearcă să atragă atenția vestului asupra problemei tot mai mari privind propaganda și imixtiunii ruse. Săptămâna trecută «The New York Times» a publicat pe prima pagină un articol despre campania masivă de dezinformare pe care Rusia o derulează în întreaga lume, menționând că, din Europa până în SUA, are loc un atac masiv de propagandă pentru a semăna dezbinare”, conchide fostul diplomat Richard A. Grenell.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.