R. Moldova și China vor Acord de liber schimb. Negocierile vor fi inițiate în câteva luni

R. Moldova și China vor iniția, până la sfârșitul acestui an, negocieri privind elaborarea și semnarea Acordului de liber schimb dintre cele două state.

calmac_hucheng_china

Octavian Calmâc și Gao Hucheng. Foto: mec.gov.md

La o înţelegere în acest sens s-a convenit luni, 12 septembrie, la Beijing, în cadrul întrevederii vicepremierului Octavian Calmâc, ministru al Economiei, cu ministrul Comerțului al Chinei, Gao Hucheng.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, citat de Moldpres, în opinia interlocutorilor, semnarea unui asemenea document ar facilita relațiile comercial-economice dintre două state, ar permite inițierea și implementarea unor proiecte investiționale cu participarea companiilor din Republica Moldova și China.

În context, ministrul Gao Hucheng a subliniat că dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova, care are o amplasare geografică foarte favorabilă, constituie una din prioritățile mai multor companii chineze, care intenționează să-și extindă afacerile atât în țara noastră, cât și pe piața europeană.

Oficialul chinez a menționat că semnarea unui asemenea acord va deschide noi oportunități nu doar pentru dezvoltarea relațiilor dintre două state, dar și pentru lansarea unor proiecte bilaterale de succes. Sursa citată a mai declarat că partea chineză este gata să susțină proiecte investiționale în diferite domenii, inclusiv energetică, transport și asistență tehnică în dezvoltarea infrastructurii de comunicații din R. Moldova pentru sectorul public și ulterior cel privat ș.a.

Ministrul Octavian Calmâc a specificat că dezvoltarea relațiilor bilaterale cu China este o direcție prioritară, deoarece oferă noi posibilități pentru companiile moldovenești în promovarea produselor autohtone, stabilirea unor noi relații de parteneriat etc.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. CHINA DE PESTE 10 ANI TOT SE STRADUIE SA AJUNGA LA ACEST CONSENS SI MEREU NU AVEAU CU CINE, MAI ALES CIND NU ERA NICI O GUVERNARE COINTERESATA DE ASA NEGOCIERI SI PARTENERIAT.

    Apreciază

  2. Ar fi bine sa avem legaturi comerciale si cu chinezii, R.M., trebuie sa inteleaga ca in pozitia ei ca stt, ea trebuie sa-si faca cite mai multe legaturi cu alte tari, inclusiv comerciale, ma bucura faptul ca Guvernul a inteles asya, fata de administratiile centrale precedente care credeauca la Rusia se termina lumea.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: Vlad Plahotniuc, amendat cu 1 000 de lei - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.