Galbur și Lavrov au discutat despre relațiile moldo-ruse

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov. Întrevederea a avut loc în marja reuniunii Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor CSI, care s-a desfăşurat vineri la Bişkek.

andrei-galbur_lavrov

Serghei Lavrov și Andrei Galbur. Foto: mfa.gov.md

În debutul întrevederii cu Galbur, Lavrov a spus că şefii misiunilor diplomatice vor discuta „relaţiile dintre ministere, însă dialogul Rusiei şi Moldovei nu se limitează la contactele pe segmentul MAE”. El a amintit că, vara, cooperarea comercial-economică dintre cele două ţări a fost discutată la nivelul prim-miniştrilor şi viceprim-miniştrilor.

Potrivit comunicatului MAEIE, citat de Infotag, cei doi miniştri au abordat un şir de subiecte care vizează stadiul actual şi perspectivele relațiilor bilaterale moldo-ruse.

„Miniştrii au apreciat pozitiv relansarea dialogului politic şi au reiterat interesul reciproc în depăşirea cât mai grabnică a problemelor şi dificultăţilor existente în relaţiile dintre cele două ţări. Cei doi interlocutori au salutat, de asemenea, relansarea recentă a procesului de negocieri în formatul «5+2» în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi adoptării unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană”, se menţionează în comunicat.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al MAE al Rusiei, „miniştrii au discutat problema reglementării conflictului din nerecunoscuta Transnistria”.

„În timpul discuţiei a fost abordată agenda actuală a cooperării bilaterale şi a colaborării interministeriale în domeniul politicii externe. Un subiect aparte l-a constituit situaţia actuală în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană”, se arată în comunicat.

Amintim că șefii MAE al Moldovei şi al Rusiei s-au întâlnit la Moscova la începutul lunii aprilie. După aceasta au avut loc vizitele vicepremierului, ministrului Economiei, Octavian Calmâc, la Moscova şi a vicepremierului rus Dmitrii Rogozin la Chişinău. Cei doi vicepremieri, care sunt şi copreşedinţi ai comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, au convenit ca până la sfârşitul toamnei să aibă loc şedinţa comisiei. Aceasta nu s-a mai desfăşurat de câţiva ani.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.