Năstase, deranjat că i se spune oligarh! Vedeți acest DOCUMENTAR și judecați singuri

Un nou documentar realizat de mai mulți experți și jurnaliști în colaborare cu portalul Ava.md scot la suprafață legăturile comune ale oligarhului fugar Victor Țopa cu finul său de cununie Andrei Năstase, legături stabilite încă din anii ’90 ai secolului trecut.

andrei-nastase

Andrei Năstase. Captură video: TVR Moldova

Totodată, autorii documentarului arată cum a ascuns Năstase ilegalitățile lui Țopa, relațiile și afacerile comune, precum și care este adevăratul scop politic al lui Năstase, prezentat de postul de televiziune al nașului său de cununie drept un „star politic”.

Încrengătura Țopa-Năstase

Autorii documentarului relevă faptul că Andrei Năstase se cunoaște cu Victor Țopa încă de la sfârșitul anilor ’90, pe când Năstase făcea o carieră fulminantă în organele de drept, iar Țopa – în aviația civilă. Pe cei doi i-a unit ilegalitățile lui Țopa, iar Năstase, ca reprezentant al procuraturii în transporturi în loc să le scoată la iveală, le-a acoperit. Drept răsplată a primit funcția de director adjunct al aviației civile, se arată în material.

Mai mult, Țopa și Năstase au fost în relații bune cu Vlad Filat, pe atunci șef al Departamentului Privatizării. Una din primele afaceri ilegale ale lui Victor Țopa împreună cu Filat a fost vânzarea a șase avioane Tu-154 la prețul de 1,1 milion de dolari.

În pofida scandalului imens, procuratura de profil la care lucra Năstase nu a găsit nimic ilegal în aceste scheme dubioase. „Probabil atunci au fost puse bazele prieteniei care nu doar i-a îmbogățit semnificativ pe Țopa și Năstase, dar care a dus ulterior și la formarea unui partid politic”, comentează autorii materialului.

Pe lângă aceste ilegalități, autorii documentarului mai amintesc și despre faptul că, în 2000, Compania de stat AIR Moldova încetează brusc să mai fie de stat. În rezultatul unei noi scheme, statul pierde 49% din acțiuni ale uneia din cele mai profitabile companii ale sale, în favoarea unei companii necunoscute –  Unistar Ventures. În documentar se spune că, atunci, nu a fost organizat nici concurs deschis, nici anunțuri în presă. Despre această „operațiune” s-a aflat abia după finalizarea tranzacției. Începe un scandal de anvergură. Este instituită o companie parlamentară, au loc audieri, a fost deschis un dosar penal. Ulterior, apar informații potrivit cărora proprietarul companiei Unistar Ventures nu este nimeni altul decât Victor Țopa. Iar o parte din banii au fost luați din Banca de Economii, condusă atunci de Viorel Țopa.

Legătura dintre Andrei Năstase și Victor Țopa, precum și activitatea sa din procuratură și ilegalitățile comise au devenit vizibile. Astfel, în aprilie 2000, Andrei Năstase este numit vicedirector al aviației civile, iar Victor Țopa devine pentru o perioadă scurtă ministru al transporturilor.

Din procuror în avocatul personal al lui Țopa

Autorii documentarului amintesc și cum Năstase s-a transformat din procuror în avocatul lui Țopa, după ce, în 2001 noua guvernare a anulat tranzacția și a deschis un dosar penal pe numele lui Țopa. Despre faptul că așa-numita companie germană era controlată de Țopa vorbește și faptul că l-a luat drept reprezentant la CEDO pe Năstase. În rezultat, Țopa a primit 6,5 milioane de euro, iar Năstase – casă la Frankfurt, acolo unde Victor Țopa se ascunde de justiția moldovenească.

Năstase își folosește bătrâna sa mamă și soacra

Autorii documentarului scriu și despre „moralitatea” lui Năstase, care a folosit-o pe bătrâna sa mamă pentru a spăla bani de proveniență obscură și pe care o lasă să zacă în sărăcie în timp ce el se lăfăiește  în case luxoase. „Istoria cu mama îl caracterizează pe revoluționar. Este o dovadă de cinism de fiu. Cheamă presa să nu fie implicată mama lui, pe care chiar el a implicat-o în diferite istorii precum spălarea de bani de proveniență obscură”. Prin conturile mamei și a soacrei lui Năstase au trecut peste 5 milioane de lei. Banii doar au tranzitat conturile și au fost folosiți de fiu. Iar bătrânii nici nu au știut de acești bani.

Încrengătura Năstase-Țopa-Filat

În documentar se mai spune că multora le părea straniu că la mitingurile organizate de platforma DA, la care se vorbea de corupție, practic nu era pomenit numele lui fostului premier Vlad Filat, primul premier demis și condamnat pentru corupție.

Motivul constă în faptul că între Țopa și Filat exista o legătură mai strânsă decât credeau mulți, menționează autorii documentarului. „Chiar de la începutul atacurilor raider, Filat era partenerul lui Țopa. Iar Țopa pentru Năstase este tot”.

Apoi autorii vorbesc despre cunoscuta întrevedere dintre Țopa și Filat în aprilie 2015, ca în scurt timp să pornească protestele conduse oficial de Năstase.

Nașul Țopa vrea țara înapoi

Potrivit documentarului, scopul proiectului politic al lui Năstase este să-i readucă pe Țopi în  R. Moldova. „El este mijlocul de a-i aduce pe Țopi. Vrem țara înapoi este lozinca lui Victor și Viorel Țopa. Criminaliștii spun că infractorii se întorc de fiecare dată la locul crimei”, menționează sursa citată.

Autorii mai aduc aminte cum, inițial, Năstase nega cu vehemență că mișcarea protestatară se va transforma în partid politic, ceea ce ulterior s-a întâmplat. La fel a făcut și cu participarea sa la alegerile prezidențiale.

Rezultatele „revoluției” și bucuria mizerabililor

Autorii documentarului își încheie documentarul printr-o comparație dintre belșugul în care trăiește Năstase și protestatarii pe care acesta i-a chemat în stradă, acolo unde finul oligarhului fugar Victor Țopa nu a stat nici măcar o noapte. „Revoluțiile sunt gândire de romantici, organizate de fanatici, iar de rezultatele ei se bucură mizerabilii. Seamănă Andrei Năstase sătul, asigurat, care locuiește în două case și în două țări a fi revoluționarul oamenilor săraci? Seamănă a fanatic, sau a romantic? Asta e!”, conchid autorii documentarului.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Pai i-se spune pe nume a minţit zeci de mii de cetăţeni, inducândui în eroare cu o platformă civică care a transformat-o într-un partid politic.Care impreuna cu nanaselul lui de cununie Victor Topa furind de la poporul Republicii Moldova vre-o 7 mln. euro numai pe cauza AirMoldova. A spălat prin conturile deschise pe numele mamei sale şi a soacrei milioane. Acuma înţelegeţi ce împuţitură de om este acest Năstase!

    Apreciază

  2. Nastase e finul lui Topa, un oligarh care finanteaza Jurnal TV. Deci oligarhii lupta cu oligarhii, iata ce face Platforma NU )))

    Apreciază

  3. Dupa ce a prejudiciat Moldova la CEDO cu 7 milioane de dolari, cum sa nu fie oligarh!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.