Acordul de comerț liber dintre R. Moldova și Turcia intră în vigoare din 1 noiembrie 2016

La 1 noiembrie 2016, va intra în vigoare Acordul de comerț liber dintre R. Moldova și Turcia. Documentul are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două  țări, eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special, pentru dezvoltarea investițiilor mixte în cele două state.

moldova-turcia

Foto: infomoldova.net

Un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Moldpres, precizează că Acordul presupune o serie de avantaje pentru agenții economici autohtoni, inclusiv accesul nelimitat, fără restricții tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi industriale.

„În total, R. Moldova şi Turcia vor elimina 99,5% şi, respectiv, 100% din taxele cu valoare comercială. Eliminarea taxelor va permite exportatorilor din Moldova să economisească anual, sume importante grație taxelor vamale reduse Turciei. Acordul presupune şi o liberalizare graduală pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei, totodată, oferind și un șir de instrumente de protecție comercială în conformitate cu practicile internaționale”, menționează Ministerul Economiei.

La data intrării în vigoare a Acordului toate taxele vamale de import, precum și orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale, vor fi anulate, cu excepția unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum: încălțăminte, mobilier, produse din plastic etc., pentru care R. Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziție de la 3 la 7 ani.

Acordul de comerț liber dintre RM și Turcia a fost semnat la 11 septembrie 2014.

Conform statisticilor oficiale, în primele șase luni ale anului curent, R. Moldova a exportat pe piața Turciei mărfuri în valoare de 39,6 mln de dolari SUA (3,7% din total exporturi), cu 7 la sută mai mult, comparativ cu perioada similară a anului 2015. La capitolul importuri, în primul semestru al acestui an, din Turcia au fost importate mărfuri în valoare de 152 mln de dolari SUA, cu 13,7% mai puțin, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.