Nereguli în farmaciile moldovenești

Deşi este interzis, medicii mai practică scrierea denumirilor comerciale ale medicamentelor, în locul celor comune internaţionale, în reţetele eliberate pacienţilor, iar în unele farmacii lista medicamentelor şi dispozitivelor medicale de importanţă socială nu este actualizată şi nu se află la un loc accesibil pentru consumatori.

farmacie_farmacisti

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Aceasta au descoperit inspectorii Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în urma controalelor inopinate efectuate în farmaciile din ţară.

Responsabilii de la Agenţia Medicamentului au expediat sesizări la adresa conducerii instituţiilor medico-sanitare publice pentru luarea măsurilor de rigoare în privinţa medicilor care au emis prescripţii neconforme.

O neregulă constatată în farmacii este şi neinformarea cetăţenilor despre spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, preţurile cu amănuntul ale acestora, precum şi diversitatea de poziţii pentru aceeaşi denumire comună internaţională.

La fel, inspectorii au cumpărat un medicament care necesită prescripţie medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul fără a vedea reţeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătăţii.

Ca rezultat al controalelor efectuate, au fost semnate mai multe prescripţii şi recomandări de înlăturare a neregulilor. La fel, au fost întocmite procese-verbale care vor fi remise instanţei de judecată pentru aplicarea sancţiunilor.

În decurs de două săptămâni au fost inspectate mai mult de jumătate din instituţiile farmaceutice planificate. Controalele inopinate vor continua şi în săptămânile următoare.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.