CNA: În 2015, veniturile notarilor depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie

Veniturile medii ale notarilor în anul 2015 depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie și ale funcţionarilor publici, se arată într-un studiu efectuat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în baza activităţii notariale.

Notar

Foto: canal2.md

Potrivit unui comunicat al CNA, citat de Moldpres, deficitul de locuri vacante în sistemul notarial face imposibil accesul la această profesie și duce la un risc sporit de coruptibilitate.

În acelaşi timp, se vehiculează existența unor taxe pentru obținerea licenței de notar în dependență de amplasarea teritorială a locului de activitate, sau sînt promovate persoane apropiate unor funcționari sau rude ale notarilor. Totodată, limitarea numărului de notari duce în mod direct la majorarea tarifelor pentru serviciile prestate, fiind de asemenea afectată calitatea acestora”, comunică sursa citată.

Tarifele percepute de notari contravin prevederilor Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale, mai constată studiul. Solicitanţii serviciilor sunt impuşi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporționale bunurilor tranzacționate.

Studiul menţionează că accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, persoana licenţiată în drept nu are practic șanse să devină notar din motivul limitării funcțiilor vacante sau dreptului la stagiu. Sunt admise la practicarea profesiei de notar, în mare parte, rudele actualilor notari, judecătorilor și ale altor demnitari de stat, iar limitarea numărului de notari în baza unor criterii cantitative duce în consecință la creșterea prețurilor și diminuarea calității serviciilor notariale.

La fel, repartizarea teritorială a notarilor nu este proporțională numărului populației, 50% din notari activând în municipiul Chișinău, densitatea fiind de 3 ori mai mare decât media pe ţară. Din acest motiv, în unele raioane nu ajung notari, iar populația se confruntă cu lipsa specialiştilor în domeniu.

Conform informației publicate pe pagina web a Ministerului Justiției, pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrați în prezent circa 300 notari publici. Cei mai mulţi activează în municipiul Chişinău (147), Bălţi (16) şi UTA Găgăuzia (10), iar cei mai puţini în raionul Donduşeni, Glodeni, Taraclia şi Criuleni – câte un notar.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Cum sa nu fie daca serviciile prestate de notari au niste preturi de ti se ridică ochii pe frunte.

    Pe 27 septembrie 2016, 17:45, Argumentul a scris:

    > Argumentul a publicat:”Veniturile medii ale notarilor în anul 2015 > depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie și ale funcţionarilor > publici, se arată într-un studiu efectuat de Centrul Naţional Anticorupţie > (CNA) în baza activităţii notariale. Potrivit unui comunic” >

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.