Guvernul își asumă răspunderea pentru miliardele „dispărute” de la BEM

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru transformarea creditelor de urgență acordate celor trei bănci falimentare – Banca de Economii, Banca Social și Unibank – în datorie de stat.

MDL

Foto: adevarul.ro

Este vorba despre suma de peste 13 miliarde 583 milioane de lei, care urmează să fie întoarsă Băncii Naționale a Moldovei în termen de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 5 la sută. Proiectul a fost prezentat de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care a anunțat că acesta este retras, în același timp, de pe agenda Parlamentului, unde ajunsese după ce fusese adoptat anterior de Guvern.

„Obligațiunile de stat vor fi emise și transmise Băncii Naționale a Moldovei la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termen de până la 25 de ani, în volum total de până la 13 miliarde 583 milioane de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută”, a declarat Octavian Armașu, potrivit Radio Chișinău.

În total, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru șapte legi referitoare la sistemul bancar și modificarea bugetului de stat. Premierul Pavel Filip a argumentat că legile trebuie să intre în vigoare cât mai repede, de aceea a fost necesară asumarea răspunderii Guvernului. Adoptarea acestor legi este o precondiție pentru semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei ședințe speciale a Guvernului.

„Modalitatea de aprobare a acestor legi prin angajarea răspunderii a fost coordonată și cu cei de la FMI, și cu majoritatea parlamentară și suntem în situația să mergem pe angajarea răspunderii doar din motive că nu prea avem mult timp la dispoziție. Dacă mergem pe formula clasică, ar însemna să pierdem încă câteva săptămâni și riscul cel mare este că, dacă nu reușim în octombrie să avem un program cu Fondul, atunci nu reușim să deblocăm finanțările din partea Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip, potrivit sursei citate.

Dacă, timp de 72 de ore, Parlamentul nu va înainta și vota o moțiune de cenzură, legile adoptate luni, 26 septembrie, vor intra în vigoare.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Ca să fie clar pentru toată lumea: orice guvern care și-ar dori un acord cu FMI va fi nevoit să identifice modalitățile de acoperire a găurii formate de furtul miliardului. Atâta timp cât investigațiile sunt în derulare, guvernul va trebui să propună soluțiile sale. Sperăm că prejudiciile vor fi recuperate, chiar dacă nu integral, și nu vom fi nevoiți să le achităm din banii publici.
    Uimește cohorta de cârcotași care acum aruncă cu pietre în guvernul Filip, dar care adineauri susțineau din răsputeri propunerea, care venea din anturajul lui Filat de-a reduce cota parte a statului la BEM, fapt care a facilitat producerea escrocheriei.

    Apreciază

  2. Desigur că Guvernarea își asumă răspunderea! D in cauza lui Filat suntem nevoiți să suportăm condițiile de acum! Dacă se lucra eficient de mult se scria cere de aderare la UE! Păcat că Filip nu a fost din 2009! Acum lumea cred că se întorceau acasă de peste hotarele țării!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.