La Chișinău se desfășoară sărbătoarea Ziua Națională a Vinului

Sărbătoarea Ziua Națională a Vinului a demarat sâmbătă la Chișinău cu degustări de vinuri, muzică, dansuri, bucate tradiționale și ateliere meșteșugărești. Manifestările se vor desfășura pe 1 și 2 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

ziua-nationala-a-vinului

Foto: moldpres.md

La eveniment au participat premierul Pavel Filip, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, ambasadori acreditați în R. Moldova, producători vitivinicoli ș.a.

Premierul Pavel Filip a felicitat producătorii vinicoli cu prilejul sărbătorii și a declarat că „vinurile moldovenești sunt cartea de vizită a R. Moldova, iar Guvernul va depune tot efortul pentru a susține în continuare vinificatorii, care promovează imaginea țării peste hotare, prin intermediul vinurilor de calitate pe care le produc”.

Totodată, premierul a înmânat Marele Premiu Vitivinicol Castelului Mimi, pentru promovarea imaginii R. Moldova prin intermediul vinurilor de calitate. În același timp, premiul pentru cel mai iscusit vinificator al anului a fost ridicat de tehnologul șef al vinăriei Purcari, Lucia Cichir.

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a menționat că ediția din acest an a sărbătorii „este un omagiu adus oamenilor care lucrează în sectorul vitivinicol, iar eforturile și munca depusă de ei este apreciată de autorități”.

ziua-nationala-a-vinului_pman

Foto: moldpres.md

În PMAN, peste 40 de producători vitivinicoli au prezentat vizitatorilor spre degustare și vânzare circa 400 de vinuri din recolta anului 2015, vinuri de colecție, precum și produse lansate în premieră, cu prilejul sărbătorii naționale. De asemenea, oamenii au avut parte de tururi tematice din capitală spre vinăriile din țară, unde au vizitat galeriile subterane, beciurile, viile, sălile de degustare, cramele și pensiunile.

O atracție a sărbătorii a fost „Școala Vinului”, unde doritorii au învățat de la experții somelieri bazele unei degustări corecte, precum și a degustării sofisticate pentru consumatorii inițiați deja. Toți participanții au primit certificate, ce demonstrează cunoștințele dobândite în cadrul atelierelor.

În mod tradițional, atmosfera din PMAN a fost încinsă de artiști autohtoni cu participarea ansamblurilor folclorice, a orchestrelor, fanfarelor și a tarafurilor din cele trei regiuni vinicole ale R. Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă. Gurmanzii au avut parte de bucate tradiționale: mămăligă, sarmale, plăcinte, iar meșterii populari și-au expus lucrările publicului larg.

Ziua Națională a Vinului se află la cea de-a XV-a ediţie și se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. În acest an, sărbătoarea este organizată de ONVV, MAIA, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Bugetul sărbătorii este de 2,3 milioane de lei. Organizatorii se așteaptă la peste o sută de mii de vizitatori, dintre care 30 de mii turiști din străinătate.

Moldpres

Reclame


Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.