Oamenii de afaceri din Moldova şi Belarus, îndemnați să-şi intensifice colaborarea

Premierul Pavel Filip şi omologul său belarus Andrei Kobeacov au participat luni la deschiderea Forumului economic moldo-belorus, organizat la Chişinău.

andrei-kobeacov_pavel-filip

Andrei Kobeacov și Pavel Filip. Foto: gov.md

În discursul său, premierul Filip s-a referit la importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv prin susţinerea iniţiativelor de afaceri şi a investiţiilor directe în economia naţională. Totodată, Pavel Filip a menţionat că relaţiile moldo-belaruse înregistrează o dinamică pozitivă, iar volumul total al comerţului în anul 2015 a depăşit 250 milioane de dolari SUA.

„Republica Moldova este interesată în iniţierea de noi proiecte comune, precum şi în continuarea celor deja existente”, a spus şeful Executivului de la Chişinău.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a referit la lucrările celei de a XVII-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, care a avut loc astăzi la Chişinău, subliniind că aceasta este o importantă platformă de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări şi de dinamizare a colaborării reciproc avantajoase.

„Guvernul de la Chişinău este dispus şi în continuare să acorde suportul necesar pentru lansarea proiectelor de durată privind dezvoltarea industriei în ţara noastră. Încurajăm oamenii de afaceri din R. Belarus să investească în ţara noastră şi să-şi deschidă afaceri în cadrul Zonelor Economice Libere şi a Parcurilor, precum şi să participe la concursurile de privatizare”, a conchis premierul Filip.

La rândul său, premierul belarus Andrei Kobeacov a menţionat că Forumul de afaceri moldo-belarus este o dovadă că relaţiile bilaterale în domeniul economic au trecut la un nivel calitativ nou. În acelaşi timp, şeful Guvernului de la Minsk a specificat că parteneriatul moldo-belarus este bazat pe interes reciproc, iar balanţa comercială între ţările noastre în primele şapte luni ale anului curent a crescut cu 10% şi au atins 150 milioane de dolari SUA. În prezent, între cele două state sunt semnate peste 60 de acorduri privind cooperarea în diverse domenii.

„Belarus permanent se află printre primii zece parteneri comerciali ai R. Moldova şi anual utilizează circa 25% din exportul moldovenesc de vinuri şi 10% din exportul de fructe şi legume. În acelaşi timp, pe piaţa moldovenească se regăsește producţia belarusă. În acest an, a fost lansată asamblarea troleibuzelor beloruse cu sistem de deplasare autonomă la Chişinău, dar şi îmbutelierea vinurilor Cricova la Minsk. Sperăm că această colaborare va continua”, a menţionat premierul belarus.

În context, premierii Pavel Filip şi Andrei Kobeacov au îndemnat cercurile de business să găsească noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi să utilizeze la maxim potenţialul existent.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.