UE lansează o „inițiativă umanitară de urgență”

Comisia Europeană a anunțat duminică lansarea unei „inițiative umanitare de urgență” a UE pentru a permite organizațiilor umanitare să ajute populația din Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, în parte asediat de forțele regimului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Siria

Foto: SANA/Handout via Reuters

UE mobilizează 25 de milioane de euro ca ajutor de urgență pentru partenerii umanitari, în special pentru a acoperi nevoile medicale și a livra apă și alimente la Alep, au precizat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Această inițiativă a fost „luată în cooperare cu ONU” pentru a face față unei „tragedii umanitare”, au adăugat responsabilii europeni, lansând „un apel tuturor părților implicate în conflict să o sprijine și să o faciliteze”.

Cei aproape 250.000 de locuitori din zona asediată la Alep se confruntă cu „un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte”, a acuzat duminică șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Stephen O’Brien.

Inițiativa UE vizează să facă posibil „transportul de urgență al ajutorului de bază pentru civili în estul orașului Alep acoperind nevoile medicale, apă și alimente” și „asigurarea evacuării medicale a răniților și bolnavilor din Alep-Est”, a precizat Comisia Europeană.

UE s-a angajat să acționeze „intens în următoarele ore și următoarele zile cu părțile în cauză” pentru ca acestea să elibereze autorizațiile necesare pentru livrarea ajutoarelor și evacuările care trebuie să fie făcute „sub singura responsabilitate a organizațiilor umanitare”.

Federica Mogherini și Christos Stylianides au mai cerut ca evacuările medicale să fie posibile nu doar pentru Alep-Est, „dar pentru toate zonele asediate”.

„UE este pregătită să faciliteze și să susțină evacuarea pacienților spre instalațiile medicale adecvate din regiune, iar dacă este necesar în Europa, pentru îngrijiri medicale specializate ce nu sunt disponibile în regiune”.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.