VIDEO. Bogățiile nedeclarate ale lui Andrei Năstase, prezidențiabilul cu „demnitate”

Candidatul Partidului DA la alegerile prezidențiale din 30 octombrie este unul de milioane la propriu, concluzionează autorii unui reportaj al emisiunii „Moldova, țară de minune” de la Publika TV.

Andrei Nastase

Andrei Năstase. Foto: diez.md

Andrei Năstase deține mai multe imobile atât în capitală, cât și în suburbie sau în regiuni, iar jurnaliști au analizat valoarea reală a acestor bunuri, declarate de Năstase la CEC, și estimează că liderul DA ar avea o avere de peste 12 milioane de lei. Mai mult, în investigație jurnaliștii își pun întrebarea cum a reușit Andrei Năstase să facă o avere fabuloasă din salariul de avocat și explică misterul banilor declarați de acesta la capitolul „alte surse legale”.

„Cel mai scump imobil pe care Năstase l-a trecut în declarație este situat într-o zonă selectă de la periferia capitalei. Oficial această casă impunătoare, ridicată pe un lot de 7 ari din strada Andrei Vânaru din orașul Codru are o suprafață de 156 de mp și este estimată la 2.239.575 de lei. Cert este că nici suprafața declarată și nici prețul de piață declarată a acestui imobil nu corespund realității. Din imagini se poate vedea că imobilul are un regim de înălțime demisol, parter și etaj”, potrivit documentarului.

Jurnaliștii au apelat la un expert imobiliar, care a confirmat suprafața mai mare a imobilului decât cea declarată, dar spune că locuința are suprafața utilă în jur de 300 m2. Nicolae Ostafeiciuc, director al unei agenții imobiliare, afirmă că locuința, care Andrei Năstase a trecut-o în documente pe mama sa, valorează circa 300 mii euro, adică valoarea reală e cu circa 5 milioane de lei mai mult decât oficial. Doar terenul de 7 ari pe care este construită casa, valorează circa milion și jumătate de lei.

În declarația sa de avere Andrei Năstase a trecut și casa de la țară, pe care a primit-o de la mama sa. Pe lângă imobilul de 100 mp estimat de experți la 100 mii de lei, Năstase a primit de la maică-sa și două hectare de teren agricol în localitatea sa de baștină, Mândreși, raionul Telenești.

Potivit datelor de la cadastru, familia lui Andrei Năstase mai deține o casă într-o suburbie a capitalei. Aceasta i-a fost donată de soacra sa. Imobilul, cu o suprafață de 159 de mp se află în satul Bâc din comuna Bubuieci. Potrivit experților, casa are o valoare de aproximativ 450 de mii de lei, menționează documentarul.

Această casă nu este unica proprietate a familiei Năstase pe malul Bâcului. În anul 2010, Andrei Năstase a mai cumpărat de la soacra sa și un lot de pământ de 25 de ari. Nicolae Ostafeiciuc consideră că valoarea unui ar de pământ în această regiune este de maxim 500 de euro.

În 2010 Andrei Năstase a mai făcut câteva investiții care par a fi mai puțin argumentate economic. Este vorba despre procurarea a doar 4 ari de teren agricol în zona Durleștilor, lot estimat la 50 de mii de lei, dar și a unei garsoniere în preajma străzii Muncești. Potrivit experților, valoarea acestui imobil este de aproximativ de 400 de mii de lei.

Jurnalistul Gabriel Călin, citat de autorii documentarului, este de părere că activele procurate de Năstase în anul 2010, inclusiv de la soacra sa, ar fi fost de fapt o metodă prin care avocatul ar fi legalizat sume impunătoare de bani pe care i-ar fi primit din off-shor-urile controlate de nașul său de cununie, interlopul Victor Țopa. Potrivit lui Călin, banii proveniți din offshore au intrat în conturile mamei și soacrei lui Năstase.

După investigația realizată de jurnalistul Gabriel Călin, Năstase a recunoscut faptul că a virat în conturile rudelor sale milioane de lei. Doar că banii ar fi fost munciți.

Totodată, reportajul mai subliniază că deși Andrei Năstase se lamenta la începutul anului că uneori este nevoit să împrumute de la prieteni, declarația sa de avere arată că este putred de bogat. Mai mult, jurnaliștii se întreabă ce onorarii de avocat a avut Andrei Năstase de a investit așa mulți bani în casă și afirmă că nu a ascuns, dar a pus practic câte o sută de euro pe conturile mamei și ale soacrei sale. Asta în condițiile în care într-un interviu pentru Unimedia Năstase se bălbâia privitor la ce onorarii a primit și a anunțat o cifră modestă în comparație cu averea sa – „câteva zeci de mii de lei”.

„În acest interviu acordat portalului Unimedia la începutul lunii ianuarie, Năstase se lamentează că uneori este nevoit să se împrumute de la prieteni. Paradoxal, dar în acea perioadă, dacă este să credem declarației sale de avere, omul era putred de bogat. Ce-i drept, nu a obținut niciun leu din salariul de avocat. În schimb a căpătat din așa-numitele alte surse legale suma de 160563 de euro, cam vreo 3 milioane și jumătate de lei”, observă autorii reportajului.

„Există două variante. Or Andrei Năstase e magician și cash sau pe conturile lui au aterizat aceste 160 de mii. Ori, totuși, el face uz de vechile scheme de propria remunerare să-i spun așa. Adică extrage banii din offshore-urile lui Victor Țopa, exact cum i-a extras și atunci când i-a transferat pe conturile mamei și soacrei, câte 100 de mii de euro”, a comentat Gabriel Călin acest detaliu.

Pe lângă zecile de mii de euro, obținute din așa-numitele alte surse legale, Năstase a indicat în declarația sa de avere încă aproape un milion de lei, 922 mii lei, dar și 2 mașini: un Nissan, care stă mereu parcat în curtea casei de la Codru, și o limuzină Mercedes Benz, care este exploatată în Germania, acolo unde se află soția și copiii săi.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.