Doi cetățeni ai R. Moldova vor candida, cot la cot cu Băsescu, la alegerile parlamentare din România

Doi cetăţeni ai R. Moldova, care au şi cetăţenie română, jurnalistul Doru Dendiu şi liderul unionist Constantin Codreanu, s-au înscris în competiţia internă, anunţată la începutul lunii trecute de Partidul Mişcarea Populară, condus de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru a candida la alegerile parlamentare din România.

constantin-codreanu_doru-dendiu

Constantin Codreanu și Doru Dendiu. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Într-o conferinţă de presă la IPN, Constantin Codreanu şi Doru Dendiu au făcut un apel către toţi cetăţenii moldoveni care deţin paşaport român sau carte de identitate românească să semneze pentru susţinerea lor. O pot face la corturile instalate în capitală, dar şi la Biroul deputatului Eugen Tomac.

Constantin Codreanu a menţionat că pe 11 decembrie în România vor avea loc alegeri parlamentare, iar cu această ocazie a fost lansată o competiţie internă în cadrul Partidului Mişcarea Populară (PMP), condus de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Pe 7 septembrie PMP a lansat un apel către toţi cetăţenii români din diasporă şi din Republica Moldova să se înscrie în competiţia internă a partidului pentru a putea candida la cele şase locuri de parlamentari, mai exact –  patru locuri pentru Camera Deputaţilor şi două locuri pentru Senat. Constantin Codreanu va candida pentru Camera Deputaţilor, iar Doru Dendiu la Senat.

Constantin Codreanu a spus că a luat decizia să se implice în politică pentru că este convins că e nevoie să se facă un pas către politică de către toţi cei care vin din generaţia mai nouă, neafectată de mentalitatea sovietică.

„Nimeni nu poate contesta că R. Moldova este un stat eşuat şi există doar din asistenţa financiară externă. R. Moldova nu este în stare să se autosusţină şi unica soluţie pentru R. Moldova este reunirea cu România. Vreau să profit de tot ce înseamnă statutul unui deputat, de tot ce înseamnă o tribună pe care ţi-o oferă acest statut şi vreau să vorbesc în calitate de reprezentant al statului român despre importanţa mişcării unioniste, despre importanţa reunirii”, a spus Constantin Codreanu, citat de IPN.

Acesta a mai spus că va cere ca în Guvernul României să existe o structură specializată pentru relaţia cu R. Moldova, va cere să existe un minister, pentru că românii din R. Moldova nu sunt diasporă, iar la nivel de conducere în România nu se înţelege acest lucru.

Doru Dendiu a menţionat că nu candidează pentru sine, ci pentru românii din Basarabia, dar şi românii care au fost obligaţi să plece din Basarabia. A decis să candideze pentru că trebuie să se asigure o continuitate a proiectelor iniţiate de Traian Băsescu şi Eugen Tomac în Moldova.

„Basarabia se depopulează şi nu pleacă ocupanţii, dar românii. Trebuie să facem ceva, acesta este principalul motiv pentru care am decis să candidez. Nu pot să privesc pasiv umilinţele la care suntem supuşi”, a spus Doru Dendiu, potrivit sursei citate.

În acelaşi context, Doru Dendiu a menţionat că o parte componentă a proiectului pe care doreşte să-l dezvolte este conectarea comunităţilor de români şi basarabeni din străinătate.

În data de 10 octombrie la Bucureşti va avea loc o şedinţă de validare a candidaţilor, un exerciţiu intern în urma căruia va fi stabilită ordinea pe listă a candidaţilor PNP.

Toţi doritorii să semneze pentru candidaturile lui Constantin Codreanu şi Doru Dendiu pot veni la corturile instalate la Liceul „Gheorghe Asachi”, la sediul Poştei Moldovei şi la Biroul deputatului Eugen Tomac.

La scrutinul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României de la finalul anului 2016 cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă sau la una dintre secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Doi moldoveni vor să se „infiltreze” în Parlamentul României pentru a face Unirea – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.