Estimarea de creştere a economiei R. Moldova în 2016, îmbunătățită de Banca Mondială

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei R. Moldova în 2016 cu 1,7 puncte procentuale, la 2,2%, iar pentru 2017 anticipează un avans de 2,8% și respectiv 3,3% în 2018, s-a anunțat miercuri într-o conferință de presă ținută de oficiul de la Chișinău a BM.

bm

Foto: moldpres.md

Anticipăm o relansare a economiei în 2016, ca urmare a unor rezultate mai bune în agricultură. Ne așteptăm la semnarea unui acord cu FMI în luna octombrie, care va debloca finanțarea externă, inclusiv de la Banca Mondială, care are incluse în buget 45 milioane de dolari SUA pentru R. Moldova”, a declarat Ruslan Piontkivsky, expert al Băncii Mondiale, potrivit Moldpres.

Potrivit acestuia, rata inflației se va menține în limita țintei Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de 5%. Deficitul contului curent va fi în jurul de 6% și se va menține la nivelul din anul trecut. Pe fundalul unor rate ridicate ale dobânzilor și riscurilor politice legate de alegerile prezidențiale, nivelul investițiilor va fi redus. Totodată, R. Moldova nu mai are un nivel scăzut de datorie, ci s-a apropiat de țările cu risc mai mare a datoriilor.

„De asemenea, se va înregistra o reducere ușoară a sărăciei, o creștere a încrederii consumatorilor. Se va produce o consolidare a finanțelor publice, iar deficitul bugetului de stat va coborî sub 3 la sută, cât este în prezent”, a apreciat expertul.

În ciuda situației austere, „valoarea în termeni reali a transferurilor către gospodăriile casnice probabil va fi menținută”.

Ministerul Economiei a revizuit în creștere, în luna august, cifrele PIB-ului pentru anul 2016, la 2%, față de 1% cât prognoza la început de an. PIB-ul pentru acest an se estimează la 132,7 miliarde de lei.

Activitatea economică a accelerat în al doilea trimestru, în R. Moldova, susținută de un consum al gospodăriilor dinamic și o creștere pe unele domenii. PIB-ul a crescut în termeni reali cu 1,8%, în aprilie-iunie, după un avans de 0,8% în primele trei luni ale anului, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Nu e rau luand in consideratie in ce stare dezastruasa se afla Moldova in 2014 si in genere nu credeam ca in perioada urmatoare e posibil de atins in genere o crestere economica.

    Apreciază

  2. Hai ca asemenea stiri inalta gardul care ne dezgaibara de opozitia ce se inabusa de realizarile actualului guvern.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.