Lipsă de profesori în școlile din R. Moldova

Şcolile din R. Moldova duc lipsă de profesori. Doar zece la sută dintre absolvenţii facultăţilor pedagogie se angajează în şcoli şi grădiniţe, potrivit unui studiu, scrie trm.md.

Scoala_elevi_profesor

Foto: jurnaldeoas.ro

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că în următorii cinci ani, profesorii pensionari ar putea constitui jumătate din personalul instituţiilor de învăţământ. Autorităţile dau asigurări că vor depune tot efortul pentru a redresa situaţia. În acest sens, Ministerul Educaţiei lucrează asupra unei noi formule de salarizare.

Maria Moţoc este profesoară de limba şi literatura română la Liceul „Ştefan cel Mare” din Drochia. Ea reprezintă un exemplu pentru colegii de breaslă. Timp de 45 de ani, le-a insuflat copiilor dragostea faţă de carte şi frumos. Chiar dacă a atins vârsta de pensionare acum opt ani, nici până în prezent nu se poate despărţi de şcoală şi de elevi, de care o leagă amintiri frumoase. „Nu-mi imaginez viaţa fără elevi, fără zâmbetele lor, aşa mă încarc cu energie pozitivă şi sper că voi activa şi mai departe, deoarece aceasta este viaţa, iar viaţa pedagogului este printre copii”, spune profesoara.

Chiar dacă Ministerul Educaţiei le oferă tinerilor specialişti indemnizaţii de până la 30 de mii de lei, locuinţe gratuite sau bani pentru închirierea acestora, se pare totuşi că pentru absolvenţi nu este suficient. De vină ar fi salariile mici, dar şi condiţiile de muncă stresante. Reprezentanţii sindicatelor au înaintat un nou apel către autorităţi şi ameninţă că dacă nu vor fi auziţi, vor ieşi la proteste.

„47% dintre angajați primesc 900-1000 de lei salariu, nici nu se merită să comentăm mult situația. Salariile trebuie să crească”, a declarat Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova.

La începutul anului şcolar, Guvernul a majorat salariile pedagogilor cu aproape 9%. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare oscilează între 2700 şi 3000 de lei. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei recunosc că remunerarea în funcție de numărul de ore nu este suficient de motivantă, de aceea vor elabora o nouă formulă de salarizare ce se va axa pe aprecierea performanțelor.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.