Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 12 octombrie, Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice pentru perioada 2016-2020 și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia.

Guvernul RM

Foto: ziuanews.ro

Potrivit Strategiei, reforma va cuprinde armonizarea legislației la Directivele UE din domeniu, restructurarea Agenției de Achiziții Publice și instituirea unei Agenții Naționale de Soluționare a Contestațiilor. De asemenea, este prevăzută introducerea unui sistem electronic de achiziții, dar şi consolidarea capacităților pentru autoritățile contractante și funcționarii implicați în procesul de achiziții publice.

Într-un comunicat, serviciul de presă al Executivului precizează că documentul include și măsuri pentru combaterea corupției din sistem, potrivit Guvernului. Astfel, va fi asigurată transparență maximă la toate etapele procesului de achiziții publice, concomitent fiind funcționale diverse mecanisme de control, inclusiv sisteme de identificare a riscurilor.

Costurile pentru implementarea acestei strategii sunt estimate la circa 63 de milioane de lei, inclusiv costurile operaționale curente pentru sistemul de achiziții. Costurile de dezvoltare a sistemului de achiziții se ridică la aproximativ peste 23 de milioane de lei, dintre care 18 milioane vor reprezenta donațiile, notează Radio Chișinău.

Pentru monitorizarea implementării noii Strategii va fi instituit un consiliu de supraveghere care va activa în cadrul Ministerului Finanțelor.

Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziții publice 2016-2020 este elaborată în corespundere cu cerințele Acordului de Asociere RM-UE și a altor acorduri internaționale la care R. Moldova este parte.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.