Agricultorii pot depune din nou cereri pentru obţinerea subvenţiilor

Recepţionarea cererilor pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură, stopată pe 27 septembrie, a fost reluată de astăzi. Cererile pot fi depuse la subdiviziunile teritoriale Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură până la finele acestei luni, 31 octombrie.

Granturi_economie_agricultura

Foto: agrobiznes.md

„Îi aşteptăm pe acei producători care au făcut investiţii, au efectuat cheltuieli eligibile pentru subvenţionare, să depună  cereri. În dosarele acumulate până la 27 septembrie, de la 2700 de producători, solicitările de bani sunt peste limita bugetului fondului de subvenţionare  pentru 2016. Astfel, că cererile urmează a fi examinate şi achitate din fondul de subvenţionare a anului 2017”, a specificat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

El a reamintit că fondul de subvenţionare pentru anul curent a fost preconizat în mărime  de 900 mln lei. Din cauza constrângerilor bugetare, acesta a fost redus cu 200 mln lei. Din cele 700 mln ramase, s-a reuşit achitarea a 480 mln lei. 294 mln lei au constituit datoriile pentru 2015, iar 58 mln lei – datoriile pentru 2014, plus alte datorii. Către 10-11 octombrie, datoriile au fost achitate. Banii au fost transferaţi către 1200 de producători agricoli (cu excepţii în sumă de 4-5 mln lei).

„La dispoziţie mai avem 215 mln lei. De aceea, cererile care nu se vor încadra în această limită vor fi achitate producătorilor în 2017. Examinarea cererilor va începe în februarie anul viitor”, a mai spus directorul AIPA.

Ciubuc a mai spus că în ultimii ani a crescut calitatea dosarelor prezentate de producătorii agricoli, tot mai puţine dosare sunt respinse pe motiv să ele nu corespund cerinţelor stabilite. Producătorii agricoli au devenit mai responsabili. În 2016 au fost doar 15 dosare respinse.

Pentru 2017 în proiectul legii bugetului, aflat în proces de definitivare, pentru fondul de subvenţionare sunt prevăzute 900 mln lei.

IPNCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.