Un serviciu de recuperare a averilor dobândite ilegal ar putea fi creat în R. Moldova

Un nou serviciu de recuperare a averilor dobândite ilegal ar putea fi creat în R. Moldova. Un proiect de lege ce prevede acest lucru va fi propus Parlamentului spre examinare.

politie_mita_euro

Foto: trm.md

Potrivit proiectului, serviciul de recuperare a bunurilor infracţionale va funcţiona în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), ca subdiviziune autonomă. Astfel, specialiştii vor recupera averile obţinute prin căi ilegale şi le vor vinde pentru a recupera banii publici, informează trm.md.

„Faptul că achită doar o amendă care este mult mai mică decât ceea ce a obținut din infracțiuni, sau faptul că face pușcărie, dar atâta timp cât se poate bucura în continuare de veniturile infracțiunilor săvârșite, nu este descurajat fenomenul criminal”, a declarat directorul adjunct al CNA, Cristina Țărnă.

Noul serviciu va urma modelul existent în alte ţări europene, iar ideea creării lui a fost sugerată tot de europeni, care au elaborat un studiu în Moldova ce ţine de recuperarea bunurilor infracţionale.

„Trebuie să începeți prin a dezvolta strategii bine definite de recuperare a bunurilor infracţionale, ulterior, să implementaţi aceste strategii în practică, după care rata recuperării acestor bunuri va fi mult mai mare decât în prezent”, a declarat șeful Centrului de Recuperare a Activelor în Elveția, Claire Daams.

Iniţiativa a fost discutată şi în cadrul unor audieri parlamentare cu privire la implementarea reforma justiţiei, organizate la solicitarea preşedintelui Parlamentului, Adrian Candu. Astfel, potrivit ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, până în prezent au fost realizate peste 80 la sută din acţiunile ce ţin de implementarea legilor din acest domeniu.

„Aceste rezultate își vor avea finalitatea când se vor încununa cu hotărâri judecătorești, de aceea nu ne rămâne decât să trecem în revistă din punct de vedere cantitativ acele legi ce au fost implementate”, a declarat Vladimir Cebotari.

Proiectul cu privire la recuperarea bunurilor infracţionale urmează să fie discutat în Comisiile parlamentare de profil, după care va fi propus Parlamentului spre examinare.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.