Cazul Gorbunțov: Au fost reținuți doi intermediari; „beneficiarul de la Moscova” ar putea avea un statut procesual

Grupul de anchetă în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov, deținător al cetățeniei R. Moldova, vine cu detalii în cazul reținerii unor persoane care ar fi intermediat obținerea unor „declarații mincinoase” de la killerul Vitalie Proca și comanditarul acestora, aflat la Moscova.

gorbuntov_malarciuc_usatii

Colaj: realitatea.md

Procurorii refuză să dea numele acestuia, făcând trimitere la prezumția nevinovăției. Este evident însă că acesta ar fi președintele PPPN, Renato Usatîi, care ar fi transmis intermediarilor suma de 100 de mii de euro, care este un avans din totalul celor 600 de mii de euro convenite. În prezent, pe cazul dat au loc opt percheziții, scrie Realitatea.md.

Procurorul de caz, Vitalie Busuioc, a declarat că unul dintre cei reținuți l-a vizitat pe Vitalie Proca în penitenciarul din România în care este deținut și i-a transmis un dictafon pentru ca acesta să-și înregistreze declarațiile mincinoase cu privire la tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov. Ulterior, acesta a revenit în Moldova, după care a efectuat o vizită la Moscova, unde s-ar fi întâlnit cu „adevăratul beneficiar al acestor declarații mincinoase, cel care din declarațiile ambilor reținuți pe această cauză penală, dorea să denatureze sensul anchetei în cazul Gorbunțov”.

Pentru această faptă, în urma negocierilor pe care le-a avut persoana reținută în orașul Moscova, acesta ar fi a primit suma de 100 de mii de euro. O parte din bani acesta și-ar fi procurat anumite bunuri, inclusiv o mașină, iar cealaltă sumă a fost transmisă familiei lui Proca. Totodată, anchetatorii au stabilit să această sumă constituia, de fapt, un avans din suma de 600 de mii de euro care a fost negociată de cei doi.

„Persoanele reținute recunosc aceste fapte, dau declarații și explică circumstanțele negocierilor care au avut loc. De asemenea, din înregistrările pe care le dețineau asupra lor la momentul reținerii, sunt stabilite înregistrări cu privire la circumstanțele negocierilor acestor sume de bani, precum și documente care atestă faptul călătoriei atât în România, cât și în Federația Rusă, cu privire la comiterea acestor tranzacții. Tot din aceste înregistrări și documente se relevă motivul, scopul și circumstanțele comiterii acestei infracțiuni”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc, potrivit sursei citate.

Anticipând întrebarea privind numele beneficiarului real al acțiunilor despre care au relatat, procurorul Valeriu Bodean a menționat că procurorii se vor abține de la divulgarea acestuia, iar asta pentru a nu fi acuzați de încălcarea principiului prezumției nevinovăției.

„Respectiva persoană, eventual va avea și un statut procesual pe caz, dar decizia va fi luată de procurorii de caz atunci când vom analiza tot ansamblul de probe a materialului probatoriu și atunci vom veni cu detalii. Important însă este nu numele, important este că a fost posibil de a descoperi, de a contracara, de a identifica și de a confirma cu probe reale, concludente, pertinente, o faptă care avea scopul de a obstrucționa o anchetă care a intrat pe o nouă pistă, o pistă de colaborare cu anchetatorii englezi care investighează fapta de tentativă de asasinare a domnului Gherman Gorbunțov”, a mai spus Valeriu Bodean.

Conform procurorilor, pentru faptele lor, intermediarii de 33 și 44 de ani, unul dintre care este „un om de afaceri”, iar celălalt – „o persoană de 33 de ani care antecedente penale și nu este angajat în câmpul muncii” riscă de la 15 la 20 de ani de închisoare pentru complicitate la participarea unui grup criminal organizat.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

  1. Stie cineva dacă Renato mai e in Moldova? Nu de alta si asa nu face animic la Balti, dar acum cu toate desconspiratiile astea, sigur capitala nordului ramine fara primar.

    Apreciază

  2. Pe Usatii deja nici o inregistrare video nu-l mai salveaza de la adevar, schemele lui criminale iesind in cet cu incetul la iveala, vedem ce vor declara cei retinuti si daca il vor turna pe acesta sau nu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.