La Bruxelles a avut loc reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE

La Bruxelles s-a desfășurat cea de a doua reuniune a Comitetului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. Delegaţia din R. Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe Daniela Morari, iar cea a UE de Luc Devigne, director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Servicului European pentru Acţiune Externă.

rm-ue

Foto: mfa.gov.md

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, discuţiile au vizat examinarea progreselor în implementarea Acordului de Asociere pe mai multe sectoare, inclusiv dialog politic şi reforme; libertate, securitate şi justiţie; cooperare economică şi sectorială, dar şi reglementarea conflictului transnistrean.

În cadrul secţiunii dedicate dialogului politic şi reformelor un subiect discutat aparte a vizat organizarea alegerilor prezidenţiale, în special modul în care sunt respectate recomandările organizaţiilor internaţionale de referinţă. De asemnea, au fost examinate măsurile întreprinse în vederea respectării angajamentelor aferente funcţionării unui stat de drept, inclusiv reforma Curţii Constituţionale, combaterii corupţiei, reformei administraţiei publice şi cooperarea cu societatea civilă. Partea UE a reiterat disponibilitatea de a sprijini R. Moldova în implementarea acestor reforme, menţionănd cu titlu aparte programul de asistenţă destinat reformei administraţiei publice. La acest capitol autorităţile moldoveneşti au fost încurajate să asigure o continuitate procesului prin includerea în procesul de reformare şi autorităţile locale, asigurînd promovarea principiului de descentralizare.

În examinarea capitolelor privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei au fost prezentate detalii privind noile pachete de legi adoptate în cadrul Foii de Parcurs de reforme prioritare de legislativul de la Chişinău, dar şi informaţii privind aplicarea acestora.

Domeniul economic a fost marcat de dialogul R. Moldova cu FMI, inclusiv nivelul de implementare a recomandărilor relevante sectorului bancar. În cooperarea sectorială spectrul discuţiilor a fost extrem de vast, acoperind domeniul transporturilor, energeticii, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, culturii, ştiinţei, cercetării, sănătăţii, statisticii, cooperării regionale ş.a.

Discuţiile privind cooperarea în domeniul comercial şi respectiv implementarea componentei Acordului de Asociere privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE vor continua pe 19 octombrie în cadrul Comitetului de Asociere R. Moldova – UE în configuraţie comerţ.

Reuniunile Comitetului de Asociere şi Comitetului de Asociere în configuraţie comerţ sunt evenimente care se desfăşoară anual şi au rolul discutării celor mai importante progrese, dar şi provocările în implementarea Acordului de Asociere R. Moldova – UE.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Daca totul o sa fie bine si conditiile UE indeplinite, anul viitor vom semna un nou Acord de Asociere care sa continue apropierea noastra de Europa. Important este sa nu ne abatem de la aceasta directie.

    Apreciază

  2. Acordul de Asociere ne-a apropiat mai mult de integrarea europeana, iar acum este timpul unui nou acord, cel cu FMI, care ne va sprijini financiar in implimentarea reformelor pentru parcurgerea cursului european intr-un ritm mai alert.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.