Scrierea lui „â” şi „sunt” în limba română, obligatorie pentru instituţiile de învăţământ din R. Moldova

Normele ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române au devenit obligatorii pentru instituţiile de învăţământ din R. Moldova. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 17 octombrie, de ministrul Educaţiei, Corina Fusu, cu scopul de „a asigura respectarea prevederilor Consiliului Suprem pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM)”.

ASM

Foto: moldpres.md

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Educaţiei, citat de Moldpres, conducătorii instituţiilor de învăţământ vor asigura implementarea în sistemul de instruire a recomandărilor de aplicare a normelor ortografice de scriere a lui „â” şi „sunt” în limba română.

Ordinul stipulează, de asemenea, că elaborarea, tipărirea manualelor, ghidurilor metodice, materialelor didactice şi a altor suporturi şi resurse educaţionale se va efectua cu respectarea normelor ortografice de scriere a lui „â” şi „sunt” în limba română.

Anterior, Consiliul Suprem pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică al AŞM a aprobat un proiect de hotărâre care prevede revenirea la „â” şi „sunt” în grafia limbii române, potrivit normelor ortografice cuprinse în „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române”, ediţia a II-a, Bucureşti, 2005.

Acest proiect de hotărâre urmează să fie examinat de Guvern, pentru a fi ulterior prezentat spre aprobare Parlamentului R. Moldova. Până la decizia finală, Consiliul a pus în sarcina Institutului de Filologie al AȘM elaborarea unei metodologii privind aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române, ţinând cont de Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române din 17 februarie 1993.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.