Scumpirea motorinei îi îngrijorează pe fermieri

Fermierii din R. Moldova sunt îngrijoraţi în legătură cu scumpirea motorinei în toiul lucrărilor agricole de toamnă.

Agricultura_Moldova

Foto: Thierry Zoccolan / afp.com

Surse din cadrul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova au relatat pentru Infotag că asemenea majorări de preț se fac în fiecare an în preajma lucrărilor agricole de arat de toamnă, semănat de primăvară și recoltare a spicoaselor, atunci când fermierii nu au altă opţiune decât să execute aceste lucrări, cu consum enorm de motorină.

„Guvernul, în persoana prim-ministrului, în asemenea situații se pricepe doar să arunce praf în ochii lumii, apreciindu-și singur «talentul» cu care guvernează țara, dar nepriceput să pătrundă în esența problemei, pentru a găsi soluții eficiente pentru protejarea agricultorilor de abordarea monopolistă în formarea prețurilor la carburanți”, consideră preşedintele Federaţiei, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc.

În acest context, Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova solicită Guvernului să se abțină de la implicarea în campania electorală actuală și să asigure buna gestionare a treburilor statului, inclusiv și a transparenței formării prețurilor la carburanți.

Precizăm că marţi, 18 octombrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat preţul plafon la benzină şi motorină. Motorina s-a scumpit cu 5,1%, până la 14,75 lei per litru, ceea ce reprezintă un preţ record pentru anul curent.

Specialiştii ANRE afirmă că preţurile sunt calculate  conform noii metodologii de formare a preţurilor la carburanţi în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină şi motorină. De asemenea, în calcul sunt luate costurile de tranzacţionare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Noua regulă de formare a preţurilor la carburanţi este valabilă din 1 iunie. De atunci ANRE la fiecare două săptămâni recalculează preţurile conform cotaţiilor pe pieţele mondiale.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.