Crește numărul crimelor împotriva copiilor

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, au desfășurat astăzi Conferinţa naţională „Aspecte psiho-sociale în protecţia copilului şi familiei de violenţă”.

Gradinite_copii_Comrat

Foto: gagauzinfo.md

În cadrul conferinţei, specialiştii din domeniul protecţiei copilului, alături de cadrele educaţionale, au abordat mai multe subiecte ce ţin atât de protecţia copilului faţă de violenţa, consecinţele şi riscurile acestui fenomen, factorii decizionali, dar şi cei legali, cât şi programele de prevenire a acestui fenomen în R. Moldova şi peste hotarele acesteia.

„În ultimul studiu, realizat în 190 de țări, s-a observat că aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta de până la 20 de ani au avut experiența unui abuz sexual forțat. Aceste cifre se apropie foarte mult de cifrele din R. Moldova. Chiar dacă nu avem date recente, studiul UNICEF, realizat în R. Moldova în 2007, ne spune că unul din zece copii sunt victime ale abuzului sexual”, a declarat președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sâmboteanu, potrivit Radio Moldova.

Potrivit ei, în ultimii cinci ani, numărul crimelor împotriva copiilor a crescut cu 65 la sută. Doar în 2015, abuzurile sexuale împotriva copiilor au constituit 26,4% din numărul total de infracțiuni săvârșite împotriva copiilor. 39 de cazuri de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor care au fost înregistrate în 2015, au avut loc în familii și au venit din partea tatălui biologic, concubinului sau a altor rude apropiate.

„Sunt absolut convinsă că aceste date înregistrate nu reprezintă realitatea din comunitățile din R. Moldova, asta pentru că la foarte mulți copii le este frică să vorbească, iar la foarte mulți adulți nu le ajung suficiente abilități pentru ca să vorbească cu acești copii și să-i asculte. Pe de altă parte, în majoritatea cazurilor, copiii nu sunt crezuți că au trecut prin astfel de experiențe”, a spus Daniela Sâmboteanu, potrivit sursei citate.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.