Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de Ministerul de Externe

Viceministrul de Externe, Lilian Darii, l-a convocat vineri, 21 octombrie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin, în legătură cu lansarea unei noi etape a procedurii de rotaţie a pacificatorilor ruşi în Zona de securitate, anunţată recent de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

maeie

Foto: noi.md

Potrivit unui comunicat al MAEIE, viceministrul a exprimat indignarea cu care autorităţile moldoveneşti au perceput ştirea oficială plasată pe pagina web a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, potrivit căreia aşa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a R. Moldova a început prima etapă de rotaţie în Zona de securitate”.

În acest context, oficialul moldovean a atras atenţia asupra inadmisibilităţii abaterii de la practica convenită între cele două ţări cu privire la mecanismul de rotaţie a pacificatorilor ruşi în conformitate cu prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a R. Moldova, semnat la 21 iulie 1992. Potrivit acordului, rotaţia în cadrul contigentului militar rus implicat în operaţiunea de menţinere a păcii de pe Nistru urmează să fie înfăptuită din efectivul unităţilor militare dislocate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Or, MAEIE menţionează că Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul R. Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti, adică ilegal, şi acesta urmează să fie retras necondiţionat şi fără întârziere.

MAEIE susţine că modul în care Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a decis să efectueze procedura de rotaţie de această dată nu poate fi perceput altfel decât o tentativă de a legitimiza printr-un subterfugiu politic prezenţa militară rusă pe teritoriul R. Moldova şi de a induce opinia publică în eroare. În acelaşi context a fost invocată şi continuarea acţiunilor de recrutare în rândurile forţelor armate ale Federaţiei Ruse a locuitorilor din regiune, inclusiv prin intermediul ediţiilor de publicitate, care provocă nedumerire.

În acest context, susține sursa citată, se impune în mod imperios oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional asupra căreia autorităţile moldoveneşti au atras atenţia în repetate rânduri.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Petru Bogatu: Ruşii scuipă pe reacţiile Ministerului nostru de Externe – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.