Salariul mediu brut a crescut cu peste 12,3%

În luna august, salariul nominal mediu brut a crescut cu peste 12,3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut şi a constituit 5242 de lei. Totodată, raportată la indicele preţurilor de consum, creşterea a fost de 8,4%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

MDL_salarii_bugetari

Foto: sputnik.md

Cea mai mare creştere nominală de salariu se atentă în cazul angajaţilor din domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, câştigul cărora a crescut cu 25% şi ajunge la 9700 de lei, din care se mai plătesc impozite.

O creştere mai mică au înregistrat salariile angajaţilor din domeniul activităţilor financiare, de asigurări, informaţiilor şi comunicaţiilor, dar lefurile medii ale acestora continuă să fie cele mai mari pe economie – între 9700 şi 10500 de lei.

Cel mai puţin în luna august, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, a crescut salariul pentru lucrătorii din domeniul distribuirii apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare. Salariul mediu s-a majorat nesemnificativ, cu circa 2%, şi constituie puţin peste 5000 de lei.

Chiar dacă creşterea salarială a fost mai mare decât în cazul angajaţilor din salubritate, şi anume lefurile au crescut cu 6-14%, cele mai mici retribuţii se atestă în cazul angajaţilor din agricultură, silvicultură şi pescuit, activităţi de cazare şi alimentaţie publică şi învăţământ. Salariile nominale brute ale acestora au fost între 3200 şi 4300 de lei, din care se mai plătesc şi impozite.

IPNCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.