Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost restaurat; va fi inaugurat pe 4 noiembrie

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) au fost încheiate lucrările de restaurare a sediului instituţiei. Acesta va fi inaugurat oficial pe 4 noiembrie, iar pe 5 noiembrie publicul va avea acces gratuit în spaţiile muzeale renovate.

muzeu-national-de-arta

Foto: moldpres.md

Lucrările de restaurare au fost finanţate din grantul de un milion de euro acordat de către Guvernul României. Autorul proiectului de renovare este arhitectul Gheorghe Bulat.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat pentru Moldpres că, în prezent, în clădirea instituţiei se află în proces de amenajare expoziţia permanentă de artă naţională.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu proiectul de restaurare, edificiul şi-a  păstrat elementele arhitecturale din 1901, când a fost dată în folosință clădirea fostului gimnaziu de fete, fondat de principesa N. G. Dadiani. Construit după un proiect al arhitectului Alexandru Bernardazzi şi specific stilului neoclasicist cu elemente gotice, acest edificiu rămâne un model al arhitecturii civile de la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Potrivit sursei citate, faţada muzeului din piatră şi cărămidă roşie şi-a păstrat aspectul iniţial, iar ferestrele şi uşa de la intrare au fost făcute din lemn tare, stratificat. În total, în interior a fost restaurat un spaţiu de 1783 de metri pătraţi.

„Guvernul român ne-a promis să ne ajute şi la cea de-a doua etapă de renovare a  edificiului – un spaţiu de 1500 de metri pătraţi din spatele clădirii şi a faţadelor şi acoperişurilor celor două anexe, construite în anii ’50 şi, respectiv, anii ’70 ai secolului trecut”, a mai spus Tudor Zbârnea.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, amplasat în centrul oraşului Chişinău, este singura instituţie de acest profil din R. Moldova şi are în gestiune trei edificii reprezentative, monumente de arhitectură de la cumpăna sec. XIX-XX. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală şi  Auguste Bailayere în anul 1939.

Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu funcționează permanent expoziții de artă europeană, rusă și orientală.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: Unioniștii care au mărșăluit la București au promis că vor reveni în stradă - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.