Politolog: Miza alegerilor din 30 octombrie nu este doar funcția de președinte

Odată ce campania pentru funcția președintelui se apropie de final sporesc șansele unei victorii ale candidatului prorus, socialistul Igor Dodon. De această părere, făcând trimitere la recente sondaje de opinie, este politologul Dioniș Cenușa într-o analiză pentru IPN.

Dionis Cenusa

Foto: fb.com/dionis.cenusa

Potrivit politologului, capacitatea unui eventual președinte prorus de a distorsiona agenda europeană nu trebuie neglijată. Acțiunile unui șef de stat prorus nu sunt pentru termen scurt și țintesc transformări strategice, fiind astfel gândite pe termen lung, susține Cenușa.

Un eventual președinte prorus ales într-un context unde opoziția prorusă este mai puternică decât cea proeuropeană reprezintă un risc major pentru sustenabilitatea și continuitatea procesului de integrare europeană. Dacă ipoteza „tacticii pașilor mici” se adeverește, atunci în perioada 2017-2018 vom asista la intensificarea retorici proruse, fortificarea pozițiilor politice a partidelor proruse și o prezență sporită a Rusiei, argumentează politologul.

În aceste împrejurări, forțele proeuropene au foarte puțin timp la dispoziție pentru a-și mobiliza electoratul, dar și mai puțin timp pentru a acționa ca magnet în relația cu indecișii. Este însă extrem de important ca eforturile din campania pentru președinție să fie dedicate și obiectivului general de consolidare a partidelor proeuropene la nivel local și pe plan național, întrucât miza alegerilor din 30 octombrie 2016 nu este doar funcția de președinte, dar și sustenabilitatea și continuitatea agendei europene pe termen mediu și lung, conchide politologul Dionis Cenușa.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , ,

3 răspunsuri

  1. Miza consta in aceia ca nu avem nevoie de un presedinte prorus care sa stagneze Moldova din parcursul European, pe cind avem candidati proeuropeni falsi care sunt prin scrisori goneau FMI-ul din Moldova.

    Apreciază

  2. Ca prezinta un risc, inca e putin spus, un presedinte prorus e fatal nu numai integrarea europeana, dar si pentru intregul stat moldovenesc, referindu-ne in particular la Dodon, ce prin politica lui prorusa si ideea cu federaliarea, atenteaza la insasi statilitatea moldoveneasca.

    Apreciază

  3. Miza PD-ului e sa-si asigure functionalitatea structurilor de stat având asumat actul de guvernare, si daca nu vor arata arezultate risca in 2018 s anu treaca pragul electoral, pe cind cei din opozitie viceversa vor special s apuna bete in roate Parlamentului si Guvernului prin utilizarea atributiilor presedintelui RM.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.