Candidații la prezidențiale au pus batista pe țambal în privința culturii?

Scriitorul Pavel Păduraru se arată indignat de faptul că din programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al R. Moldova lipsește cuvântul „cultură”. Potrivit lui, oamenii de cultură sunt marginalizați ca niciodată în istoria R. Moldova.

Pavel Paduraru

Pavel Păduraru. Foto: Liviu Dumitru / timpul.md

Într-un editorial pentru Timpul, Pavel Păduraru scrie că toți prezidențiabilii, cu mici și neimportante excepții, ne promit bunăstare și un viitor mai bun. Pe de altă parte, subliniază Păduraru, „calitatea de șef al statului într-o republică parlamentară nu le-ar permite să realizeze astfel de schimbări, oricât de mult ar visa ei să le facă”. Mai mult, „nici un prezidențiabil nu se arată interesat de starea și viitorul culturii noastre”.

„Mihai Ghimpu și Ana Guțu vorbesc numai despre unirea RM cu România. Programele electorale ale lui Iurie Leancă, Maia Sandu și Valeriu Ghilețchi sunt compuse din câte zece puncte, dar cuvântul «cultură» lipsește din toate trei. De asemenea, nici zare de așa ceva în cele șase puncte prioritare pentru socialistul Igor Dodon, care promite să ne apropie de Rusia, să interzică unionismul, să asigure pacea și alte lucruri trecătoare. Dumitru Ciubașenco, deși este un intelectual, își asumă angajamentul de a emite decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și de a modifica Constituția. Despre cultură fie că a uitat și el, fie că nu a primit astfel de indicații de la Renato Usatîi, șeful partidului pe care îl reprezintă în alegeri. Nu adie nimic despre aceasta nici Inna Popenco, nici Silvia Radu, și nici Maia Laguta, fostă actriță, care astăzi se bate cu pumnul în piept că este unica noastră șansă…”, scrie Pavel Păduraru.

În context, editorialistul menționează că „unica noastră șansă în ziua de astăzi este să ne trezim din somnul miliardului și să observăm că în jurul nostru există și lucruri frumoase”. „Numai dacă vom reîntoarce sufletul în noi, vom fi apți să muncim mai productiv și spre binele țării, inclusiv să găsim blestematul de miliard și să respirăm liniștiți”, conchide Pavel Păduraru.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.