Turcia cere din nou SUA să îl extrădeze pe Fethullah Gülen, comparat cu Osama bin Laden

Ministrul turc de Justiție, Bekir Bozdag, a cerut din nou marți SUA să îl extrădeze pe predicatorul Fethullah Gülen, acuzat că se află la originea puciului ratat din iulie și comparat cu liderul defunct al rețelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden, transmite AFP, potrivit Agerpres.

fethullah-gulen

Fethullah Gulen. Foto: washingtonpost.com

„Ne-extrădarea lui Gülen ar avea un impact negativ asupra relațiilor dintre Turcia și SUA”, a atras atenția Bozdag marți, cu puțin timp înainte de a pleca spre SUA, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său Loretta Lynch, conform agenției proguvernamentale turce Anadolu.

„Nu vrem ca relațiile dintre Turcia și SUA să fie afectate din cauza unui terorist”, a adăugat Bozdag.

Relațiile dintre SUA și Turcia, doi piloni ai NATO, au fost puse la încercare de lovitura de stat eșuată și de apelurile lansate fără succes de Ankara privind extrădarea lui Gülen. Autoritățile americane subliniază că decizia aparține justiției.

Subliniind că 241 de persoane au fost ucise în noaptea puciului eșuat, Bozdag a declarat că „tot ceea ce Bin Laden a reprezentat pentru SUA, Fethullah Gülen reprezintă pentru statul turc”.

Osama din Laden, ucis de un comando american în 2011 în Pakistan, a fost liderul rețelei Al-Qaida, care a comis cele mai sângeroase atacuri de pe teritoriul SUA, la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morți.

Gülen, care neagă orice implicare în puciul eșuat, se află la conducerea unei mișcări numite „Hizmet”, care are o rețea de școli, ONG-uri și companii. Guvernul turc consideră această mișcare ca fiind o „organizație teroristă”.

În iulie, ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, a declarat că „Fethullah Gülen este un individ mai periculos decât Osama bin Laden” și că organizația sa „este mai periculoasă și mai sălbatică decât DAECH”, acronimul arab al grupării Stat Islamic (SI).Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.