VIDEO. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni au fost găsite obiecte unicat

Arheologii au descoperit recent pe teritoriul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni mai multe obiecte care se presupune că ar data din sec. XVI.

biserica-adormirea-maicii-domnului_causeni

Captură video: studio-l.md

În urma săpăturilor arheologice, cercetătorii au identificat un fragment de aproape doi metri lungime ce aminteşte de un apeduct, un schelet uman, precum şi temelia unei clopotniţe.

Potrivit lui Ion Tentiuc, responsabil la Muzeul Naţional de Istorie al R. Moldova, toate lucrurile găsite sunt o noutate ştiinţifică, constituind ceva inedit pentru spaţiul dintre Prut şi Nistru.

„Se presupune că apeductul este de pe vremea Imperiului Otoman şi era folosit pentru aprovizionarea bisericii cu apă. Vom continua săpăturile pentru a descoperi toată construcţia”, a menţionat Ion Tentiuc, citat de Moldpres cu referire la studio-l.md.

Referindu-se la celelalte obiecte găsite, cercetătorul a specificat că mai multe detalii denotă că ar putea fi vorba de scheletul unui preot care a slujit în această biserică. „Mai multe informaţii vom cunoaşte în urma investigaţiilor de laborator ce vor determina vârsta scheletului şi cauza morţii”, a precizat arheologul.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument unicat în spațiul est-carpatic, acoperit în interior în întregime cu  frescă, construit în sec. XVI-XVII.

Săpăturile arheologice de la Căuşeni fac parte dintr-un proiect de restaurare a bisericii, lansat la 11 octombrie curent şi susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al R. Moldova, iar prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.