Acordul de comerţ liber dintre R. Moldova şi Turcia intră în vigoare

În mai puţin de o săptămână va intra în vigoare Acordul de comerţ liber dintre R. Moldova şi Turcia. Documentul presupune o serie de avantaje pentru agenţii economici autohtoni, în special pentru producătorii agricoli.

moldova-turcia

Foto: infomoldova.net

Printre avantaje se numără accesul nelimitat, fără restricţii tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi agro-alimentare.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, citat de trm.md, odată cu intrarea în vigoare a acordului, producătorii agricoli autohtoni vor putea exporta pe piața turcă fără să achite taxa vamală MFN în cadrul anumitor contingente tarifare pentru un șir de produse agricole și agro-alimentare inclusiv: lapte acru, unt, ouă de păsări, prune, boabe de soia, semințe de rapiţă, produse de brutărie, sucuri de fructe, vinuri efervescente, distilate de vin. Totodată, pentru unele produse agricole precum orz, semințe de floarea – soarelui, ulei brut, ulei de seminţe de floarea soarelui concesiile se vor acorda în limita unei perioade (în afara sezonului).

La rândul său, R. Moldova va anula taxa vamală MFN în cadrul anumitor contingente tarifare pentru unele produse sensibile (legume și fructe), însă doar în limita unei anumite perioade pe parcursul anului (în afara sezonului) inclusiv pentru roșii, în stare proaspătă şi refrigerată, pere, gutui, caise, vişine, piersici, nectarine, prune, căpșuni şi fragi.

Printre obiectivele acordului se numără: promovarea extinderii schimburilor comerciale bilaterale, prin dezvoltarea armonioasă a relaţiilor economice; eliminarea obstacolelor şi restricţiilor în calea comerţului cu bunuri și crearea unor condiţii de concurenţă echitabile în schimburile comerciale dintre R. Moldova și Turcia.

Amintim că Acordul de comerț liber dintre R. Moldova și Turcia a fost semnat în data de 11 septembrie 2014, la Chișinău.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

4 răspunsuri

  1. Foarte bine ca se pune accentul pe acorduri de kiber schimb cu tarile UE, aceasta e un benificiu foarte bun pentru producatorii nostri, si sper ca in timpul apropiat sa fie semnate mai multe acorduri de acest gen si cu alte tari si nu doar cu cele din UE.

    Apreciază

  2. In vigoare intra toate negocierile purtate de Guvernul Filipla etapa cind Moldova este ca niciodata pregatita pentru Integrarea Europeana!

    Apreciază

  3. Progresele in liberul schimb cu UE, nu s-au lasat asteptate, Acordul cu Turcia inca un pas in dezvoltarea economiei si comertului autohton.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Știrile dimineții: Maia Sandu îi îndeamnă și pe alți candidați să se retragă din cursa electorală - moldNova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.