R. Moldova și Ucraina, pregătite să le ofere coridor verde ruşilor pentru a-și retrage armamentul din Trasnistria

R. Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere coridor verde pentru retragerea armamentului și militarilor ruşi care staționează ilegal în regiunea transnistreană, a declarat ministrul Apărării, Anatol Şalaru. 

Anatol Salaru

Anatol Șalaru. Foto: moldova.org

Într-un interviu pentru Publika TV, citat de infoPrut.ro, Anatol Şalaru a precizat că acest coridor verde poate fi realizat cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.

Ministrul Apărării a adăugat că se va întâlni în curând cu omologul său de la Kiev, Stepan Poltorak, pentru a discuta detalii cu privire la acest subiect.

„Vreau să vă spun un lucru în premieră. Am o relație foarte bună cu ministrul Apărării din Ucraina, Stepan Poltorak. Ne-am întâlnit de multe ori, discutăm. Urmează în curând să mai avem încă o întâlnire cu ministrul ucrainean pentru a definitiva procedura, coridorul verde. Putem avansa în aceste negocieri și trebuie să demontăm toate argumentele rușilor”, a declarat Anatol Șalaru.

Şeful Apărării a făcut referire la declarațiile lui Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale pentru negocieri în formatul 5+2. Gubarev a afirmat că Rusia nu-și retrage armamentul de la Cobasna, deoarece Ucraina nu va permite tranzitarea armamentului pe teritoriul său.

„Acum, am inițiat negocieri cu partea ucraineană. Noi putem organiza un coridor verde prin teritoriul Ucrainei, pentru ca Rusia să-și retragă tot armamentul și toți militarii din Transnistria”, a precizat Şalaru, subliniind: „Noi le asigurăm toate condițiile, numai să vrea!”.

În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul R. Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, R. Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.

În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Autorităţile de la Chişinău nu exclud furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.