Veniturile din turism ale Turciei s-au prăbușit. Minus 33%

Veniturile din turism ale Turciei au scăzut cu 33% în trimestrul al treilea, la 8,3 miliarde de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a declinului abrupt al numărului de vizitatori străini, potrivit datelor publicate luni de institutul turc de statistică, TUIK, relatează publicaţia Hurriyet.

Turcia_steag_Istanbul

Foto: Tom Spencer / soulofthegarden.com

În perioada menţionată, turiştii au cheltuit în medie, în timpul unei călătorii în Turcia, 686 de dolari, scrie portalul News.ro, potrivit Digi24.ro.

Numărul turiştilor care au intrat în Turcia a scăzut în trimestrul al treilea cu 30,7%, la circa 12 milioane de persoane, comparativ cu aceaşi perioadă a anului 2015, potrivit datelor TUİK data.

Circa 78,5% dintre aceşti vizitatori au fost străini, iar restul de 21,5% cetăţeni turci care locuiesc în străinătate

Veniturile din turism, care au atins anul trecut circa 31,5 miliarde de dolari, sunt esenţiale pentru finanţarea de către Turcia a deficitului de cont curent.

În primele nouă luni ale acestui an, numărul vizitatorilor străini în Turcia a scăzut cu 31,9%, la 20,2 milioane de persoane, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Ministerul Turismului.

Numărul sosirilor de vizitatori străini în Turcia a scăzut în septembrie cu 32,84%, la 2,86 milioane de persoane.

Septembrie a marcat a 14-lea lună consecutivă de scădere a numărului de turişti străini, din cauza mai multor atacuri teroriste, a tentativei de lovitură de stat şi a tensiunilor în relaţiile bilaterale cu Rusia. Mai mult, septembrie a fost a cincea lună consecutivă în care numărul turiştilor a scăzut cu peste 30%.

În septembrie, cei mai mulţi turişti au provenit din Germania, respectiv 14,8% din total, dar numărul acestora a fost cu 36,1% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Pe locul al doilea se află Marea Britanie, cu o pondere a turiştilor de 9,2%, dar şi o scădere de 35,5% a numărului acestora, în septembrie, comparativ cu luna similară a anului 2015.

Turiştii din Georgia s-au plasat pe poziţia a treia, reprezentând 7,8% din total, cu o creştere de 6,3%, la 222.694 de persoane.

Numărul vizitatorilor din Rusia a scăzut cu 60% în septembrie, reprezentând 7,3% din total, comparativ cu 12,4% în urmă cu un an.

Relaţiile dintre Ankara şi Moscova au început să se îmbunătăţească în iunie, după luni de tensiuni provocate de doborârea unui avion de luptă rusesc de către armata turcă, la graniţa cu Siria, în noiembrie 2015.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.