Angela Merkel: Armata siriană a comis grave crime împotriva umanităţii

Militarii armatei siriene au comis „crime împotriva umanităţii” care nu pot fi trecute cu vederea, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de Reuters și Mediafax.

Angela Merkel

Angela Merkel. Foto: russia-insider.com

Organizaţii pentru drepturile omului şi ţări occidentale au acuzat în mod repetat armata siriană, susţinută aerian de Rusia, că ar fi atacat spitale şi alte obiective civile în operaţiunile antiinsurgente.

Armata siriană „nu ezită să utilizeze butoaie explozive, bombe incendiare şi chiar arme chimice”, a declarat Angela Merkel cu ocazia acceptării „Premiului pentru Pace Seul”, într-o ceremonie desfăşurată la Berlin.

„Populaţia civilă este înfometată, instituţiile medicale sunt atacate, medicii mor, iar spitalele sunt distruse”, a subliniat Merkel, notând că nici măcar convoaiele umanitare ONU nu sunt în siguranţă.

„Este vorba de grave crime împotriva umanităţii. Nu trebuie să trecem cu vederea aceste lucruri”, a precizat Merkel.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat marţi că va rămâne la putere până cel puţin în anul 2021, când i se încheie actualul mandat, declinând responsabilitatea pentru războiul civil şi sugerând că Statele Unite încearcă înlăturarea sa, informează cotidianul The New York Times. „Eu am devenit doar un subiect de titluri de ştiri – preşedintele rău, omul rău care omoară oameni buni”, a declarat Bashar al-Assad la o întâlnire cu jurnalişti străini. „Ştiţi această poveste. Adevăratul motiv este încercarea de înlăturare a Administraţiei mele, pentru că nu se potriveşte criteriilor stabilite de Statele Unite. Mii de sirieni au fost ucişi de terorişti, dar nimeni nu vorbeşte de crimele de război comise de insurgenţi”, a subliniat liderul de la Damasc.

„Să presupunem că toate aceste acuzaţii sunt corecte, că preşedintele şi-a ucis propriul popor şi că Statele Unite ajută poporul sirian. După cinci ani şi jumătate, cine mă susţine? Cum aş mai putea fi preşedinte dacă lumea nu m-ar mai susţine?! Povestea nu este realistă”, a subliniat Bashar al-Assad, angajându-se să rămână la putere cel puţin până la finalul celui de-al treilea mandat de şapte ani, în 2021.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.