Nicolae Dabija: „Să-i punem sârmă-n bot lui Dodon”

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija. Foto: diez.md

30 octombrie a fost ziua cea mai lungă din an: ea a avut, cum s-a trecut la ora de iarnă, tocmai 25 de ore.

Timp suficient pentru gândire. Ca să se adeverească proverbul cu mintea moldoveanului cea din urmă. Pentru că acesta abia după ce votează îşi dă seama că a greşit. Şi-i vine să ceară buletinul de vot înapoi. De regulă, în aceeaşi zi îl vizitează pe alt consângean care a greşit şi el, ca să bea câte o cinzeacă şi să uite pentru cine au votat.

Se vor trezi mult mai târziu, când le va ajunge din nou frigul la os, când sărăcia îi va scoate din case şi când va simţi că cineva, vreun politician care l-a cumpărat cu câţiva leuţi, îşi încălzeşte mâna în buzunarul lui.

Fraudarea alegerilor s-a făcut de astă dată mult mai subtil.

Conform listelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, numărul votanţilor a crescut din septembrie până-n octombrie cu un milion de alegători. Cineva mi-a spus că în listele electorale au fost incluse toate cimitirele republicii. Dar şi toţi turiştii veniţi dinspre răsărit în această zi. M-am convins de acest lucru în ziua alegerilor.

La Sectorul Electoral Nr. 34, ca să primeşti buletinul de vot, trebuie să prinzi rând.

Întâmplător observ că persoana dinaintea mea prezintă un buletin de identitate provizoriu.

Membrul Comisiei Electorale, o femeie între două vârste, îl întreabă:

– Ваша фамилия? (Numele dumneavoastră?)

El spune:

– Смотрите! (Uitați-vă!), şi îi întinde buletinul de identitate.

– Вы из России? (Sunteți din Rusia?), întreabă ea complice.

– Да, я впервые в Молдавии. (Da, sunt pentru prima dată în Moldova.)

Cineva care ne-a vizitat republica pentru prima dată în viaţa lui vine de la gară direct la secţia de votare: să voteze.

Răspunsul lui îmi atrage atenţia: e un bărbat de circa 40 de ani, îşi dă seama că le-am auzit discuţia, îmi zâmbeşte şi-mi zice în română „Mulţumesc!”, se vede, o frază învăţată de la Moscova lui ca să creeze impresia că-i de pe-aici.

Individul avea viză de reședință pe adresa Str. Teilor, 6, eu îmi cunosc vecinii, dar pe acesta nu l-am văzut niciodată în viaţa mea.

Pentru prima dată, la secţiile de votare au apărut în acest an şi traducători. Pentru cine şi de ce? Când membrii secţiei de votare vorbesc cu toţii doar în ruseşte.

Membrii comisiilor electorale au fost selectați de către Comisia Electorală Centrală, al cărei preşedinte, Alina Russsu, e candidatura Partidului Comuniştilor, persoană de încredere a Kremlinului.

De ce să ne mai mirăm atunci de încălcările care s-au făcut?

Iată cum se face că această Comisie Electorală Centrală s-a prefăcut că nu aude întrebarea pusă de mii de alegători: de ce Igor Dodon n-a fost scos din cursa electorală pentru gravele încălcări ale Codului electoral?

Doar motive au existat destule:

1) A folosit resurse financiare venite din străinătate (un milion de euro direcţionat de firme ruseşti prin Bahomas). La alegerile parlamentare precedente, Renato Usatâi a fost scos din cursă din acest motiv. De ce legea nu e egală pentru toţi?

2) Dodon a ameninţat republica cu declanşarea unui război civil: „Dacă nu voi câştiga eu alegerile, în republică va avea loc vărsare de sânge”.

3) În campanie şeful partidului socialiştilor a dat dovadă de xenofobie, şovinism, rasism (contra românilor, pe care i-a calificat drept cei mai mari duşmani ai moldovenilor);

4) A declarat că Crimeea, ca şi Transnistria ocupată de ruşi, este pământ rusesc, stârnind vâlvă la Kiev, şi doar la noi s-a tăcut.

5) A promis că, dacă devine președinte, va lichida unioniştii, care, conform sondajelor, constituie aproape jumătate din populaţia republicii;

6) A pledat pentru schimbarea cursului oficial al statului Republicii Moldova privind integrarea europeană, votat cu 100 % de către Parlament;

7) Zilele trecute, prin internet s-a strecurat o ştire-bombă: ca şi antiromânul Vasile Stati, care şi-a copiat dicţionarele şi „istoriile” sale din cărţi româneşti, „savantul” Igor Dodon a plagiat teza sa de „doctorat” în economie de la nesuferiţii de români: zeci de pagini copiate din cărţile „Bursa” de Ioan Popa (1993) şi „Tranzacţii bursiere” de Mihaela Gradu (1997), profesori la ASEM Bucureşti (vezi atenţionarea lui Valeriu Dulgheru).

Dar şi pentru faptul că Dodon e mai bolşevic decât Stalin.

El e gata să moară pentru Minciuna cea Mare: că moldovenii de dincoace de Prut nu-s români şi nici românii de dincolo de Prut nu-s moldoveni, că limba română, pe care de altfel derbedeul o vorbeşte ca un dâmboviţean, e altă limbă decât „moldoveneasca” gângurită de cei 53 de alegători care au votat recent pentru el la Bucureşti.

Aşa cum sare cangurul, la fel a țopăit Dodon din partidul lui Voronin în formaţiunea lui Krâlov, iar de aici – cu tot cu partid – a sărit drept în buzunarul lui Putin.

Iar cu el – şi alţi dodoni şi dodonei, de la hoaţa de credite Greceanâi, la schizofrenicul Bâtrâncea şi până la scandalagiul de doi bani Ceban.

Dodon, individul căruia îi place să fie sclav care s-o facă pe patronul, arde de nerăbdare să ne facă pe toţi ca el: să ne iubim călăii care şi-au bătut joc de noi de-a lungul istoriei şi să ne urâm fraţii de care chiar ei ne-au despărţit cu forţa la 1812 şi 1940.

Să ne mobilizăm pentru turul doi cu mic cu mare, ca să nu treacă ciuma roșie!

Acest scrutin a semănat cu altele prin îndemnurile tuturor candidaţilor la fotoliul de preşedinte, care ne-au tot rugat:

– Votaţi corect! (Adică: pentru mine!).

Dar acesta s-a şi deosebit de alte scrutine prin faptul că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova s-a vorbit despre Unirea Republicii Moldova cu România – ca unica şansă de ieşire din criza economică, identitară, socială în care ne aflăm –, despre beneficiile şi căile ei de realizare.

Şi acest merit îi aparţine dlui Mihai Ghimpu, care a îmbrăţişat fără rezerve programul „Sfatului Ţării-2”, promovându-l la zeci şi sute de întâlniri prin localităţile republicii, în mass-media, în emisiuni radiotelevizate.

Din păcate, unioniştii, care sunt în jur de 30-40 la sută din totalul populaţiei, n-au votat pentru el, nu din motiv că şi-ar fi pierdut încrederea în Mihai Ghimpu, ci pentru că pericolul numit Igor Dodon este prea mare, aceştia reorientându-se către Maia Sandu, căreia sondajele îi acordaseră şanse ceva mai multe.

M-au întristat şi pe mine tinerii noştri, cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, care s-au prezentat la vot doar în proporţie de 10 la sută.

Viitorul vostru să nu vă mai intereseze?

Dragi părinţi, luaţi-i de urechi şi aduceţi-i cu forţa la scrutinul din 13 noiembrie, ca cifra 13 să fie cu nenoroc doar pentru Dodon, nu şi pentru întreaga republică, inclusiv pentru ei.

Într-o ţară în care oamenii bogaţi devin şi mai bogaţi, iar oamenii săraci devin şi mai săraci, în care miliardarilor nu le este deloc milă de bieţii milionari, iar săracii pot fi cumpăraţi cu 10-20 de lei (cum o fac oamenii lui Dodon), lucrurile pot fi corectate doar cu insignifiantul şi atotputernicul nostru vot.

Să demonstrăm, în primul rând nouă, şi lumii că suntem o forţă şi să-i punem sârmă-n bot lui Dodon.

Un rus îmi spusese ceva mai demult: „Nu reuşesc fabricile noastre să producă atâtea topoare la câte cozi de topor aveţi voi”.

Nu votaţi cozile de topor!

Nu votaţi sclavia!

Votaţi Libertatea!

Votaţi Europa!

Nicolae DabijaCategorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Moldovenii sa fie sanatosi in rest asa cum zice vorba veche Moldoveneasca: „Sa suga romanii P*** ca Moldova nu-i a lor”!

    Argumentul.info: Comentariu moderat!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.