Igor Dodon și Maia Sandu vor parlamentare anticipate

Între cele două tururi de scrutin, prezidențiabilii Maia Sandu și Igor Dodon au vorbit Europei Libere, în două interviuri separate, despre prioritățile lor în calitate de președinte, dacă vor fi aleși, dar și despre alte chestiuni de actualitate.

igor-dodon_maia-sandu

Igor Dodon și Maia Sandu. Colaj: europalibera.org

Igor Dodon explică absenteismul de la primul tur de scrutin prin faptul că tinerii cărora li s-au promis schimbări în 2009 au fost trădați, iar acum sunt dezamăgiți. „Absenteismul politic care a fost înregistrat și, probabil, va fi înregistrat în continuare va fi greu de schimbat”, spune Dodon. Lidera PAS, Maia Sandu, pare să fie de acord cu contracandidatul său. Ea spune că motivul ar fi „dezamăgirea față de clasa politică și față de modul în care a fost guvernată R. Moldova în toți acești ani, dar și obstrucționarea votului de către autorități”. Totuși, este mai optimistă decât Dodon și e sigură că în turul doi vor veni mai mulți cetățeni.

Un alt punct la care opiniile ambilor candidați se intersectează ar fi că principala problemă a țării este corupția. După părerea lor, alegerile parlamentare anticipate pot fi o soluție viabilă pentru a rezolva problema, fiindcă în așa mod s-ar schimba întreaga clasă politică, cu condiția că acestea vor fi organizate în „condițiile legii”.

Totuși, Igor Dodon pare să nu se înțeleagă cu Maia Sandu la subiectul geopoliticii. În interviul cu Europa Liberă, Dodon spune că „preşedintele nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic sau a suspenda acorduri, sau pentru a denunţa acorduri”, la care Maia Sandu afirmă că întreaga campanie a contracandidatului său e bazată pe „exploatarea fricii” cetățenilor față de Federația Rusă. Dodon afirmă că R. Moldova are nevoie atât de piața rusă, cât și de cea europeană, declarație care într-o oarecare măsură contravine afirmațiilor din trecut. Maia Sandu spune că subiectul geopolitic trebuie lăsat la o parte, fiindcă „atâta timp cât avem un stat corupt, atâta timp nu are cine să ne protejeze şi nu are cine să ne promoveze interesele”.

A cui este Crimeea? La această întrebare candidații la prezidențiale au răspunsuri diferite. Igor Dodon a declarat că „la moment Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Juridic acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova” și a adăugat că se fac prea multe speculații la acest subiect.

De cealaltă parte, Maia Sandu e univocă: „Crimeea rămâne parte a Ucrainei, ocupată de Federaţia Rusă prin încălcarea normelor dreptului internaţional”. Mai mult, dânsa a spus că atâta timp cât avem un conflict înghețat în regiunea transnistreană, astfel de declarații sunt „o formă de trădare de stat”.

Cât despre relațiile cu Occidentul, Igor Dodon a spus că apreciază foarte mult suportul acordat de SUA Moldovei pe parcursul ultimilor ani. Dar aceste relații trebuie să continue doar în condiții de respectare a „statalității și neutralității” țării: „Niciun fel de NATO”. Parteneriatele din Occident susțin cetățenii, ci nu o anumită guvernare – de această părere este Maia Sandu. Oricine promovează sincer „lucruri corecte”, precum lupta împotriva corupției, va avea sprijinul Occidentului. „Sunt sigură că voi avea acest sprijin”, a conchis Maia Sandu.

Radio Europa LiberăCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. da mai suge’i p*** voi, anticipate o să vedeți în 2018 cînd e și timpul algerilor, numa la putere vă gîndiți, da la popor nimeni, mizerie nu alta, atît Maia cît și Dodon..

  Argumentul.info: Comentariu moderat!

  Apreciază

 2. Da sa ii alungam din prezidentiale nu vor ei? Apropo inca nu au ajuns presedinte dar vorbesc deja de haos si de neintelegere asa cum a fost anul trecut cid riscam sa raminem fara salrii si pensii.

  Apreciază

 3. Asa e cand vedeti ca criminalii care va finanteaza sunt inchisi unul cate unul si nu veti mai avea surse financiare ca pina acum., luand in consideratie ca atat Filat cat si Platon sunt inchisi.

  Apreciază

 4. Maia Sandu a demonstrat că-i o succică! Ea nu știe a respecta lumea necatand la toatea acestea a curs minciunile din ea! Uneori am impresia că nici nu vre asă caștige aceste laegeri!

  Apreciază

 5. Ddon in general a auzit de ideea ca trebuie sa avem relatii bune, in primul rind cu vecinii, cred ca Rusia lui sfinta l-a rbit sau la prostit, daca recunoaste ca Crimeea e a Rusiei, pe cind inca nimeni nu a facut-o.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.