SUA se tem că Rusia va lansa un atac cibernetic în ziua alegerilor

Administraţia SUA este îngrijorată că hackeri angajaţi de serviciile secrete ruse vor lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie, pentru a perturba scrutinul prezidenţial şi parlamentar american, Washingtonul fiind pregătit să riposteze, afirmă surse citate de presa americană.

Hacker

Foto: blog.extremehacking.org

Administraţia Statelor Unite este îngrijorată că hackeri angajaţi de serviciile secrete ruse vor lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie, pentru a perturba scrutinul prezidenţial şi parlamentar american, Washingtonul fiind pregătit să riposteze, afirmă surse citate de presa americană.

Oficiali americani au declarat pentru NBC News că există temeri că Rusia îşi va utiliza capacităţile cibernetice pentru a perturba scrutinul din Statele Unite. Serviciile secrete americane nu se aşteaptă la un atac informatic care să vizeze infrastructura esenţială din SUA – o situaţie care ar putea fi catalogată drept act de război –, dar ar putea avea loc incidente de genul dezvăluirii unor documente false sau a propagării unor informaţii cu scop de manipulare în mediile de socializare online.

Vineri, un hacker care are pseudonimul „Guccifer 2.0” – atribuit de serviciile americane structurilor secrete din Rusia – a avertizat prin Twitter că alegerile prezidenţale şi parlamentare din SUA vor fi „monitorizate din interiorul sistemului”.

Administraţia SUA a pregătit măsuri pentru contracararea unui eventual atac cibernetic. Hackeri ai armatei americane au pătruns deja în reţeaua electrică a Rusiei, în sistemele de telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile la un atac cibernetic american dacă va fi necesar, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii americane citat de NBC News.

Oficiali americani au acuzat în mai multe rânduri Rusia, China şi alte ţări că ar încerca să atace infrastructura informatică esenţială din Statele Unite.

În octombrie, Administraţia SUA a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, se confruntă cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administraţia SUA. Comunicatul comun al Departamentului pentru Securitatea Internă şi al Biroului directorului serviciilor de informaţii a atribuit atacurile serverelor unor companii ruse. „Aceste furturi de informaţii şi dezvăluiri au rolul efectuării unor ingerinţe în procesul electoral din SUA. Suntem în măsură să atribuim aceste activităţi Administraţiei Rusiei”, precizează comunicatul. Preşedinţia Rusiei a calificat drept „absurde” acuzaţiile Statelor Unite.

Vineri, oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat că reţeaua teroristă Al-Qaida pregăteşte comiterea unor atentate în statele americane New York, Texas şi Virginia cu ocazia scrutinului prezidenţial şi parlamentar din 8 noiembrie.

MediafaxCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.