ANSA avertizează: Pesticidele contrafăcute pot afecta sănătatea și mediul

Procurarea și utilizarea pesticidelor din locuri neautorizate pot avea efecte negative pentru sănătatea oamenilor și plante, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

pesticide

Foto: adevarul.ro

Șeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi a ANSA, Mihai Negrescu, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că oamenii sunt supuși riscului de a se intoxica cu pesticide sau alte substanțe utilizate în agricultură, pentru nimicirea dăunătorilor.

„Ținând cont de specificul agrar al țării, majoritatea cetățenilor procură din locuri neautorizate diverse pesticide, care din păcate pot avea efecte adverse. O problemă majoră este faptul că toate pesticidele care se comercializează în astfel de locuri sunt contrafăcute și conțin cu totul alte substanțe decât cele indicate pe ambalaj”, a spus Negrescu, potrivit Moldpres.

Totodată, acesta a atenționat cetățenii că „pesticidele care nu sunt contrafăcute au imprimate cu laser pe ambalaj numărul lotului și data producerii lor, iar ambalajul nu are diverse imprimări colorate, care ar atrage atenția. Cel mai des produsele falsificate sunt etichetate în limba ucraineană (75%), iar informația de pe ambalaj este sumară și nu oferă detalii utile în caz de  intoxicare”. În anul curent, oamenii legii au întocmit 96 de procese-verbale de constatare a comerţului stradal cu pesticide.

Un proiect de lege privind introducerea planului național de utilizare durabilă a pesticidelor similar celui folosit în Uniunea Europeană a fost remis de ANSA către Ministerul Agriculturii și Industrie Alimentare. Potrivit acestor noi modificări, care vor intra în vigoare începînd cu anul 2017, persoanele inițiate în acest domeniu de utilizare a pesticidelor vor fi obligate să dețină certificate de întrebuințare, astfel va fi redus riscul de intoxicare și comercializare a acestora.

În țară sînt 630 de depozite autorizate de păstrare a pesticidelor, 22 de companii care importă pesticide și 30 de agenți economici care importă fertilizanți. Anual R. Moldova importă circa patru mii de tone de pesticide.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.