Fostul purtător de cuvânt al lui Timofti despre cum NU se face UNIREA cu România

Unirea R. Moldova cu România se va face nu prin declarații zgomotoase și populiste, făcute de politicienii de pe ambele maluri ale Prutului ci prin măsuri asumate și coordonate, întreprinse de guvernările celor două state. De această părere este comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: radiochisinau.md

„Timp de 20 de ani, diferite personaje, nu neapărat competente în ceea ce privește Republica Moldova, s-au limitat la a face declarații lipsite de substanță, care nu au produs foarte multă înțelegere a ceea ce ar trebui să se întâmple între cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului. Urmărim și în R. Moldova un eșec al unui politican declarat ca și pro-român, îl am în vedere pe președintele PL, Mihai Ghimpu, care a acumulat în primul tur al alegerilor prezidențiale mai puțin de 2%. Așadar e important și cine promovează ideea de unire și mai ales proiectele care ar putea ajuta R. Moldova. România niciodată nu va renunța să ajute R. Moldova. Important e să aibă parteneri serioși la Chișinău, credibili”, a declarat Țurcanu.

Comentând în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău declarațiile președintelui român, Klaus Iohannis, potrivit căruia o unire cu R. Moldova este posibilă, dar nu înainte de îndeplinirea unor condiții vitale, Vlad Țurcanu a menționat că acestea ar fi un prim pas conștient și matur privind apropierea celor două maluri de Prut.

„Președintele român își nuanțează în sfârșit poziția, după ce a fost acuzat în trecut de lipsă de sensibilitate față de R. Moldova. Mai mult, recent Klaus Iohannis a anunțat despre crearea, împreună cu un grup de experți, a unei strategii care să includă și R. Moldova, o strategie care se așteaptă să fie pusă pe hârtie în aproximativ un an. Ceea ce trebuie să înțelegem din această luare de poziție a președintelui român este că el optează pentru niște abordări mai pragmatice, mai pline de concretețe, prin lansarea unor proiecte comune, în loc să se facă declarații populiste, care mai mult ar irita populația din R. Moldova, decât ar apropia-o de România”, a menționat Vlad Țurcanu.

Totodată, comentatorul politic a subliniat necesitatea unei implicări mai pronunțate a forțelor politice de la București, prin crearea unor viziuni și înțelegeri de principiu privind o posibilă apropiere a R. Moldova de România.

Amintim că recent, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că o unire cu R. Moldova este posibilă, dar nu în viitorul apropiat. El a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru realizarea unirii cu R. Moldova, precizând că dacă aceste condiții sunt îndeplinite „este foarte posibil ca un astfel de proces să înceapă și să fie urmat de succes”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.