Jurnalist: Argumentele Maiei Sandu despre „victoria furată” sunt cel puțin nefondate și inventate

Ar fi arătat altfel rezultatele alegerilor dacă cetățenii de peste hotare ar fi votat unanim pentru fostul ministru al Educației?, se întreabă Nichita Zverev într-un articol publicat de kp.md.

Maia Sandu

Maia Sandu. Captură video: privesc.eu

Jurnalistul scrie că ieri fosta candidă la funcția de președinte al R. Moldova, Maia Sandu, a scris o postare furioasă despre faptul că pe 13 noiembrie i-a fost furată victoria. Potrivit lui Sandu, principala încălcare a fost faptul că reprezentanții diasporei au fost privați de dreptul de a vota. Acum ea a hotărât că va contesta rezultatele scrutinului, declarând că i-au fost furate aproape 100 mii de voturi (reamintim că diferența de voturi cu învingătorul cursei prezidențiale constituie aproximativ 70 mii de voturi).

Hoții ne-au furat totul. Nu le vom permite să ne ia și voturile!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Toate bune și frumoase, însă haideți să facem calculele, a remarcat Nichita Zverev. Peste hotarele Moldovei, rezultatele Maiei Sandu la secțiile de votare au fost, în mediu, foarte înalte – 90-94% (evident că nu luăm în calcul Rusia, unde ex-ministrul Educației a cedat în fața lui Igor Dodon cu aproximativ același scor).

Să presupunem că această tendință s-ar fi păstrat, iar la fiecare secție de vot ar fi votat încă 1000 de oameni. Este vorba de plus 16 mii de oameni, dar nicicum nu 70 de mii. Ok, chiar dacă la fiecare secție de votare ar fi votat câte trei mii de oameni (numărul maxim de alegători per secție), într-un final am fi avut aproape 36 mii de voturi pentru Sandu. E cam puțin pentru o victorie răsunătoare, darămite pentru a câștiga cu o diferență minimă, argumentează autorul articolului.

Încă o dată spun că e vorba de o formulă din care este exclusă Rusia. Nu am calculat-o intenționat, ca să vă arăt că argumentele Maiei Sandu despre „victoria furată” sunt cel puțin nefondate și inventate. Nu exclud faptul că sfetncii ex-candidatului sunt în stare să folosească un calculator și că au făcut demult aceste calcule. Anume din acest motiv  consider că au fost oprite protestele masive, iar pe Facebook a apărut această postare formală despre „continuarea luptei”. După mine, însă, ea a luat sfârșit, conchide Nichita Zverev în articolul său din kp.md.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.