Codul electoral va fi modificat, la inițiativa MAEIE

Codul electoral al R. Moldova trebuie perfecţionat, ţinând cont de lacunele depistate în timpul alegerilor prezidenţiale în procesul de votare a diasporei moldovenești.

Andrei Galbur

Andrei Galbur. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

Despre aceasta a comunicat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Galbur a spus că, la iniţiativa MAEIE, cu susţinerea premierului Pavel Filip şi a conducerii CEC, vor fi introduse modificări în legislaţie privind majorarea numărului de buletine la secţiile de votare de peste hotare.

„Numărul alegătorilor care au dorit să participe la alegerile din turul doi a fost aproape de două ori mai mare decât în primul tur. Legislaţia actuală stipulează clar că numărul maxim de buletine este de trei mii la o secţie de votare. Ministerul nu are dreptul să trimită din iniţiativă proprie mai multe buletine peste hotare”, a remarcat Galbur, potrivit Infotag.

Ministrul de Externe a subliniat că în situaţia creată, concetăţenii pentru care nu au ajuns buletine de vot au fost redirecţionaţi la secţiile de votare apropiate, însă acest lucru nu a soluţionat problema definitiv.

La alegerile prezidenţiale peste hotare au fost deschise 100 de secţii de votare, cu cinci mai multe decât la alegerile parlamentare din 2014 şi cu 25 mai multe decât la alegerile din 2010. La scrutinul din 13 noiembrie peste hotare au participat peste 138 mii de cetăţeni ai R. Moldova.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.