Cum va conlucra Guvernul cu Igor Dodon și care va fi soarta Acordului de Asociere cu UE

Premierul Pavel Filip şi-a exprimat încrederea că Guvernul va avea o conlucrare constructivă cu preşedintele ales. Declarații în acest sens Filip a făcut la întrevedere de astăzi cu ambasadorii UE pentru Parteneriatul Estic, aflaţi în vizită de lucru în R. Moldova.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Alegerile prezidențiale nu pot schimba opțiunea de integrare europeană a ţării. R. Moldova este un stat parlamentar. Deciziile strategice le ia Parlamentul, iar implementarea lor este prerogativa Guvernului. Există garanții constituționale în acest sens, dar și un bun-simț post-electoral”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, premierul a dat asigurări că Executivul va continua eforturile de realizare a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere, iar reformele sunt iminente pentru a asigura bunăstarea cetăţenilor. „În acest Guvern aveţi un gardian al drumului european. Ne-am propus să construim o Moldovă bazată pe valorile europene, astfel ca fiecare cetăţean să înţeleagă că această cale este cea corectă”, a accentuat premierul.

pavel-filip_ambasadori-ue

Ambasadorii UE pentru Parteneriatul Estic. Foto: gov.md

Şeful Executivului s-a referit şi la Programul încheiat cu FMI, care nu doar oferă finanţare, dar reprezintă şi o agendă de reforme. „Anul 2015 a fost anul crizei, anul 2016 al stabilizării, iar 2017 e anul seriozității în dezvoltare şi al reformelor accelerate”, a punctat Pavel Filip.

La rândul lor, ambasadorii UE pentru Parteneriatul Estic au felicitat Guvernul pentru succesele înregistrate, inclusiv în realizarea Foii de parcurs şi în obţinerea unui Program cu FMI, care denotă un volum mare de lucru efectuat. În altă ordine de idei, oficialii europeni au menţionat că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat conform standardelor şi, în pofida unor neajunsuri, reprezintă un progres democratic.

Totodată, ambasadorii europeni au exprimat disponibilitatea de a susţine consecvent R. Moldova în promovarea reformelor, care vor schimba în bine viaţa cetăţenilor.

În context, părţile au vorbit despre necesitatea eficientizării cooperării pe dimensiunea Parteneriatului Estic, menţionând importanţa revigorării acestei structuri regionale.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.